ULTIMĂ
ORĂ

Avertismente și recomandări cruciale! Pericolul căldurii excesive! Numărul deceselor cauzate de temperaturi ridicate, în continuă creștere!

Canicula este definită ca o perioadă de căldură și umiditate ridicată, cu temperaturi peste 32,2 °C timp de 2-3 zile. Conform prognosticului meteo, la noi se prevede o perioadă de mai mult de o săptămână cu temperaturi maxime de 34-36 °C și radiații UV puternice. Căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate, informează Institutul de Sănătate Publică.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. AU ÎNCEPUT DEFRIȘĂRILE PE LOTUL BOIȚA-CORNETU AL A1! IMAGINILE MOMENTULUI!

Perioada de caniculă aduce riscuri majore pentru sănătate, agravate de temperaturi de 34-36 °C și radiații UV puternice. Stresul termic poate fi fatal, afectând în special vârstnicii și copiii. Pentru protecție, evitați expunerea la soare între orele 11-18, mențineți locuința răcoroasă și hidratați-vă constant.

Principalul motiv al deceselor cauzate de variațiile termice este stresul termic, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare, diabetul, afecțiunile mintale, astmul și poate crește riscul de accidente și transmitere a unor boli infecțioase. Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta (bătrânii, sugarii și copiii) și starea de sănătate (prezența afecțiunilor cronice), cât și de factori de expunere, cum ar fi ocupația (de exemplu: lucrul în aer liber sau în zone fără ventilație sau aer condiționat) și condițiile socio-economice (de exemplu: persoane fără adăpost, condiții de locuit inadecvate, fără posibilitate de a răci încăperile). Mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000–2004 și 2017–2021. În Europa, în vara anului 2022, s-a înregistrat un număr de aproximativ 61 600 de decese cauzate/facilitate de căldură. În același timp, expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate.

Recomandări pe timp de caniculă

  • Evitați expunerea la soare între 11-18.
  • Mențineți locuința răcoroasă, folosind ventilatoare și aer condiționat.
  • Hidratați-vă constant și purtați îmbrăcăminte lejeră.
  • Monitorizați sănătatea celor vulnerabili.
  • Evitați activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc) în perioadele cu temperaturi foarte mari. Eventual puteți desfășura aceste activități în perioadele din zi în care temperaturile sunt mai scăzute.
  • Păstrați legătura cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau care au probleme de sănătate, interesându-vă de starea lor de sănătate.
  • Păstrați ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă și acoperiți-le cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui.
  • Protejați sugarii și copiii. Nu acoperiți niciodată un cărucior/cărucior pentru bebeluși cu țesătură uscată – acest lucru îl face mai fierbinte în interiorul căruciorului. În schimb, utilizați o cârpă umedă, subțire și reudăți după cum este necesar pentru a scădea temperatura. Combinați cu un ventilator portabil pentru o răcire și mai mare.
  • Evitați consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Evitați băuturile care au conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).
  • Evitați alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabile.
  • Creşteți consumul de legume şi fructe proaspete cu un conținut ridicat de apă, precum castraveţii și roşiile, pepenele galben, roşu, prunele.
  • Nu lăsați niciodată copiii sau animale în vehicule parcate pentru o perioadă de timp, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm