prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Ce taxe plăteşte un PFA de anul viitor? Sute de mii de personae afectate!

Ce taxe plăteşte un PFA de anul viitor? Sute de mii de personae afectate!

Românii care nu doresc să îşi deschidă o firmă, dar întreprind totuşi activităţi care trebuie remunerate în sistem special, au posibilitatea de a-şi face un PFA, respectiv de a încasa bani în sistem de persoană fizică autorizată. Mulți dintre ei însă, în urma numeroaselor schimbări legislative, le este foarte greu să mai țină pasul cu taxele și impozitele de plată. Cu atât mai mult cu cât, începând de anul viitor, aceste taxe vor crește foarte mult în cazul PFA-urilor.

CITEȘTE ȘI: SURSE: VALERICĂ NICOLAE ȘI-A ARANJAT PLECAREA DE LA POLIȚIA LOCALĂ!

Ce taxe plăteşte un PFA în 2024

Specialiştii de la solo.ro susţin că impozitarea la norma de venit este potrivită doar pentru anumite domenii de activitate. Dacă nu te încadrezi cu codul CAEN la norma de venit eşti obligat să te înregistrezi ca PFA în sistem real. De asemenea, dacă te-ai înregistrat ca PFA la normă de venit, dar ai depăşit pragul de 25.000 de euro în materie de venituri brute, atunci automat eşti trecut din anul următor la PFA impozitat în sistem real.

Concret, o persoană fizică autorizată plăteşte 10% impozit pe venit, 10% contribuţii la sănătate şi 25% contribuţii la pensie.

Schimbări faţă de 2023

Există informaţii conform cărora din 2024 ar urma să se modifice radical modul în care PFA-urile plătesc contribuţiile la sănătate. Se elimină ideea conform căreia aceste contribuţii să fie plătite în raport cu un plafon al salariilor minime brute. În schimb, contribuţia la sănătate ar urma să se calculeze raportat la venitul net, respectiv ar urma să fie 10% din venitul net. Sursa amintită, solo.ro, susţine, însă, că există şi excepţii: PFA-urile care au venituri anuale mai mici de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plăti contribuția la sănătate raportat la acest plafon minim, adică 1.980 de lei, în timp ce PFA-urile care au venituri anuale mai mari de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plăti contribuția la sănătate plafonat, adică 19.800 de lei.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.