De Simfonia Lalelelor, muzică de film la Filarmonica Piteşti

5

Filarmonica Piteşti organizează joi, 19 aprilie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic dedicat Simfoniei Lalelelor (ediţia 41) şi susţinut de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Simona Strungaru, avându-l ca solist pe Valentin Ghita (oboi). În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Mica Serenadă Nocturnă pentru orchestră de coarde în Sol major (Serenada nr. 13), Miklos Rozsa – Tema iubirii din Ben Hur, Alessandro Marcello – Andante din Concert pentru oboi în re minor, Ástor Piazzolla – Oblivion, Ennio Morricone – Gabriel’s Oboe din filmul Misiunea, John Williams – Theme from Schindler’s list, Johann Strauss Jr. – Rosen aus den Suden, op.388, Piotr Ilici Ceaikovski – Valsul florilor din Spărgătorul de nuci, Johann Strauss Jr. – Fruhlingsstimmen (Voci de primăvară), Dmitri Șostakovici – Vals din filmul ”Primul tren” şi Erik Satie/Simona Strungaru – Gymnopédies & Gnossiennes.
Valentin Ghita a urmat cursurile Liceului de muzică „Sigismund Toduţă”, ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a obţinut şi titlul de doctor în anul 2013. A fost premiat la concursurile de specialitate şi a colaborat, ca solist, cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică, Orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi filarmonicile din Piteşti, Târgovişte şi Cluj-Napoca. În prezent, este solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio.
Pianistă, dirijoare de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, Simona Strungaru a absolvit, în 2010, masteratul la Conservatorul din Amsterdam, unde a studiat pianul cu profesorul Jan Wijn și dirijatul orchestral cu Lucas Vis. Ca dirijor, a condus, printre altele, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Orchestra și Corul Filarmonicii Oltenia alături de Loredana Groza pentru concertul Maria Tănase Simfonic. În 2015 a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics în cadrul Nopților Albe ale Bucureștiului, interpretând, în premieră, compoziția proprie Simfonia I Gaston pentru orchestră și live visuals. Acest proiect este bazat pe muzică originală cu orchestrații semnate Simona Strungaru și are o componență variabilă, cu formule de la cinci și până la 50 de muzicieni profesioniști. A realizat concerte pentru Festivalul Internaţional Animest, Festivalul Filmului German, Festivalul de Film Transilvania, Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi București.
Dacă Valentin Ghita a mai fost prezent la Filarmonica Piteşti în stagiunile trecute, dirijoarea este în premieră pe scena filarmonicii.