Europarlamentarul Gabriela Zoană : ”Europa are nevoie de parteneriate strategice puternice”

46

Europarlamentarul Gabriela Zoană a vorbit despre parteneriatul strategic cu Franța în contextul discursului susținut de Președintele Franței în Parlamentul European. Eurodeputatul susține că parteneriatul strategic, dincolo de componetnetel economice, culturale, militare, strategice, trebuie să se axeze pe respect reciproc și transparență.

“Domnule Președinte eu sunt profesor de Drept și avocat. Lucrul acesta mă face să privesc lucrurile din perspectiva respectării literei legii și a acordurilor de parteneriat între statele membre. Ne aflăm în punctul în care Uniunea Europeana este profund afectată de dinamica schimbărilor economice, sociale și politice globale. Este un punct în care, așa cum și dvs. ați subliniat, trebuie să ne înarmăm cu forță și să mergem înainte putemici și uniți.

Esența Uniunii Europene este unitatea și acceptarea diversității valorilor așa cum și statul pe care cu succes îl reprezentati o face. Într-un astfel de context, domnule președinte Macron, vorbim despre capacitatea noastră, a tuturor, de a accepta politicile naționale ale fiecarui stat și de a fi de acord ca orice formă de intruziune în politica intenă nu este oportună.

Suntem parteneri. De aceea vă întreb: credeți că viitoarea evoluție a Uniunii Europene în ritmul accelerat despre care vorbiți va crea o segregare pe baza politicilor și valorilor democratice ale fiecărui stat?“.

Președintele francez Emanuel Macron a răspuns parțial, indirect, și la întrebarea mea, precizând că suveranitatea europeană este deosebit de importantă tocmai pentru a ne proteja cetățenii:

“Suveranitatea Europei este superioară însă complementară, aceasta nu trebuie să înlocuiască sub nici o formă suveranitatea națională, în schimb trebuie să facă față schimbărilor migrației, schimbărilor climatice și celorlalte provocări europene“. Acesta a mai preciat că în Franța va fi lansată o consultare a cetățenilor tocmai pentru a înțelege mai bine ce unește și ce dezbină și a lansat și o invitatie: “Invit toate statele membre să adopte acest model de dezbatere ca o expresie a democrației“. “NU voi ceda fascinației pentru suveranitățile autoritare, așa cum este tendința astăzi, ci vreau să fac parte dintr-o generație care s-a decis să-și apere propria sa democrație. (…) Cei care vor alege izolare la nivel național se vor confrunta cu cei care își doresc o Europă vie“, a mai precizat președintele francez.
Deși nu i s-a dat cuvântul în plen din cauza algoritmului de înscriere la cuvânt la dezbateri de o asemenea importanță și numărului limitat de vorbitori, europarlamentul Gabriela Zoană a depus declarație scrisă care poate fi vizualizată pe site-ul Parlamentului European.