prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Fostul deputat Teodorescu achitat definitiv în dosarul Bica! A fost târât prin instanțe mai bine de opt ani! 

Cătălin Florin Teodorescu a fost achitat definitiv într-un proces de răsunet care i-a avut ca protagoniști, printre alții, pe Dorin Cocoș și Alina Bica, după opt ani de judecată în diferite instanțe. Un proces în urma căruia fostul lider politic din Argeș a pierdut fără drept de apel o carieră politică aflată la apogeu, dar din fericire a reușit să își dovedească nevinovăția, fiind judecat până la ultima instanță și declarat nevinovat. Fără să se prevaleze de posibilitatea aplicării prescripției, lui Teodorescu i s-a păstrat și la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia de achitare pentru acuzația de abuz în serviciu. Reamintim că fostul deputat Cătălin Teodorescu era unul dintre cei mai apreciați politicieni, a fost prefect de Argeș, vicepreședinte al ANSVSA, președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, vicepreședinte ANRP.

Unii au fost arestați preventiv, alți puși sub control judiciar

Procurorii au acuzat că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe. În dosar au fost judecate, la pachet,toate persoanele care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu. Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

În acest fel, fostul lider PDL Argeș și apoi PNL Argeș, la vremea deschiderii anchetelor deputat în circumscripția respectivă, a fost pus sub acuzare fiind târât în instanțe peste opt ani. Dacă procesul a început cu un tam-tam televizat și zăngănit de cătușe, cu arestări și dispuneri de control judiciar, la momentul acesta s-a încheiat cu decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care a păstrat hotărârea emisă anterior de Curtea de Apel București și anume de achitare a fostului deputat, precum și a multor alți membrii ai comisiei. Cătălin Teodorescu chiar a solicitat instanței să nu beneficieze de prescripție, ci să fie judecat cerând să i se mențină soluția de achitare primită la judecata de fond. În acest mod, în cazul său, nu a fost încetată judecata prin prescripție, ci soluția definitivă a fost de achitare cu temeiul – nu a săvârșit nicio faptă de natură penală – art 16, teza 1, litB-Cpp.

 „I. 1) Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I si teza a II-a C.proc.pen., achita pe inculpatul Teodorescu Catalin Florin, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.297 alin.1 C.pen. si art.309 C.pen.” se arată în minuta ICCJ.

Majoritatea inculpaților au fost achitați. Doar câțiva au beneficiat de prescripție

Aături de Cătălin Teodorescu, ICCJ a achitat de asemenea pe aproape toți cei incriminați în dosar, doar câțiva dintre ei, printre care Crinuța Dumitrean, Dorin Cucoș beneficiind de avantajul aplicării prescripției. Iată mai jos deciziile magistraților:

 • Alina Bica – (la fond achitata pentru abuz in serviciu si primire de foloase necuvenite, achitata in apel)
 • Catalin Teodorescu – (la fond achitare pentru abuz in serviciu, achitare in apel)
 • Remus Baciu – (la fond achitare pentru abuz in serviciu, achitare in apel)
 • Oana Vasilescu – (la fond achitare pentru abuz in serviciu, achitare in apel)
 • Bogdan Dragos George – (la fond achitare pentru abuz in serviciu, achitare in apel)
 • Lacramioara Alexandru – (la fond achitare pentru abuz in serviciu, achitare in apel)
 • Emil Nutiu – (la fond achitare pentru complicitate la abuz in serviciu, achitare in apel)
 • Ionut Mihailescu – (la fond achitare pentru complicitate la primire de foloase necuvenite, achitare in apel)
 • Alin Cocos – (la fond achitare pentru complicitate la dare de mita, achitare in apel)
 • Dorin Cocos – (la fond achitare pentru dare de mita si condamnare la 2 ani si 4 luni inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, incetarea procesului penal in apel pe prescriptie)
 • Crinuta Dumitrean – (la fond condamnare la 7 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, incetarea procesului penal in apel pe prescriptie)
 • Sergiu Diacomatu – (la fond condamnare la 7 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, incetarea procesului penal in apel pe prescriptie)
 • Gheorghe Stelian – (la fond condamnare la 6 ani inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu, incetarea procesului penal in apel pe prescriptie).

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.