prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Înălțarea Domnului 2024. Ziua în care cerurile se deschid și se îndeplinesc dorințe. Ce să faci pentru a avea parte de binecuvântări și bine în casă?

Înălțarea Domnului Iisus Hristos este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, prăznuită la patruzeci de zile după Sfintele Paște (și de aceea cade mereu într-o zi de joi). În timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui. Anul acesta se sărbătorește pe 13 iunie.

CITEȘTE ȘI: CÂND VOR CIRCULA ȘOFERII DE LA BUCUREȘTI LA SIBIU DOAR PE AUTOSTRADĂ? ANUNȚUL MOMENTULUI!

Înălțarea Domnului, cunoscută și sub numele de Ispas, este o sărbătoare creștină importantă care marchează încheierea prezenței fizice a lui Iisus Hristos pe pământ și ascensiunea Sa la cer. Aceasta are loc la 40 de zile după Paște și este celebrată de creștinii ortodocși, catolici și de alte confesiuni creștine. În România, Înălțarea Domnului este o zi plină de tradiții și obiceiuri care reflectă credința și spiritualitatea poporului român. Într-o lume în continuă schimbare, aceste tradiții ne amintesc de rădăcinile noastre și de importanța păstrării credinței și valorilor spirituale.

În România, sărbătoarea Înălțării Domnului este marcată prin participarea la slujbele speciale oficiate în biserici. Aceste slujbe sunt pline de cântări și rugăciuni care reflectă bucuria și speranța credincioșilor. Un element central al liturghiei este citirea pasajului biblic despre Înălțare și rugăciunile pentru pacea și binecuvântarea lumii.

Un alt obicei important este împărtășirea cu trupul și sângele lui Hristos, o practică sacramentală care simbolizează unirea credincioșilor cu divinitatea. În unele zone, după slujbă, preoții și credincioșii merg în procesiune la câmpuri și grădini pentru a binecuvânta recoltele, cerând protecția lui Dumnezeu asupra muncii lor agricole.

Tradiții populare și obiceiuri locale

În afara ritualurilor religioase, Înălțarea Domnului este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri populare care variază de la o regiune la alta. Aceste tradiții reflectă sincretismul cultural și religios al poporului român și sunt adesea pline de simbolism.

Curățenia și decorarea casei

Unul dintre obiceiurile răspândite este curățenia generală a casei și decorarea acesteia cu flori de sezon. Românii cred că o casă curată și frumos decorată atrage binecuvântarea divină. De asemenea, în unele zone, oamenii își împodobesc porțile și ferestrele cu ramuri de tei sau de mesteacăn, care sunt considerate a aduce noroc și protecție împotriva spiritelor rele.

Obiceiuri agricole

În mediul rural, sărbătoarea Înălțării este strâns legată de activitățile agricole. Oamenii cred că în această zi, pământul și culturile primesc o binecuvântare specială. De aceea, în unele sate, după slujba religioasă, preoții binecuvântează câmpurile și grădinile, iar fermierii își stropesc culturile cu apă sfințită pentru a asigura o recoltă bogată.

Pomenirea morților

Un alt aspect important al sărbătorii este pomenirea morților. În unele zone din România, Înălțarea Domnului este cunoscută și sub numele de „Paștele Cailor”, iar oamenii merg la cimitire pentru a curăța mormintele și a le decora cu flori și lumânări. Se organizează parastase și se împart pomeni pentru sufletele celor răposați. Această practică reflectă credința că în această zi, sufletele celor plecați se înalță și ele la cer, alături de Hristos.

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante de peste an, iar credincioșii obișnuiesc să ofere ca și pomană mai multe alimente pentru a avea parte de sănătate și noroc.

Gospodăria și animalele

În mediul rural, animalele de gospodărie sunt și ele parte integrantă a tradițiilor de Înălțare. În unele sate, se obișnuiește să se dea de mâncare animalelor din gospodărie cu pâine sfințită, pentru a le proteja și a asigura sănătatea și fertilitatea lor. De asemenea, se spune că în această zi, cucul încetează să mai cânte, semn că vara este aproape și muncile agricole trebuie intensificate.

Ce nu ai voie să faci de Înălțare

Ca multe alte sărbători tradiționale, Înălțarea Domnului este înconjurată de numeroase superstiții și credințe populare. Se spune că în această zi nu este bine să împrumuți obiecte sau bani, deoarece se crede că astfel îți dai norocul și binecuvântarea. Conform tradiției, în ziua de Ispas nu ai voie să dai din casă foc și sare. De asemenea, în ziua de Înălțare nu se spală și nu se amărăște sufletul cu certuri și jigniri.

În această zi nu se țin petreceri de nuntă sau botez, fiind o sărbătoare care amintește, încă o dată, de sacrificiul făcut de Iisus pentru oameni.

Sărbătoarea mai poartă denumirea populară de Ispas, denumire care vine de la martorul Înălțării lui Iisus la ceruri pe care îl chema Ispas. Despre acesta se spune că era un om bun și vesel, așa că oamenii nu trebuie să se supere.

Gospodarii nu au voie să cultive nimic în această zi pentru că se spune că oricum nu va rodi.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.