prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

ITM Argeș-sute de amenzi în luna ianuarie! Nereguli grave!

ITM Argeș-sute de amenzi în luna ianuarie! Nereguli grave!

Bilanțul acțiunilor de control desfășurate în luna ianuarie 2024 Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii, în cursul lunii ianuarie anul 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a organizat acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiective principale:

CITEȘTE ȘI: COPILAȘ DE 5 ANI-MOARTE SUBITĂ! TRAGEDIE DE NEDESCRIS ÎNTR-O FAMILIE DIN PITEȘTI!

  • identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori;
  • creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

În scopul atingerii obiectivului care constă în reducerea incidenței muncii nedeclarate, instituția noastră a beneficiat de sprijinul și experiența de abordare a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Bilanțul acțiunilor de control desfășurate în luna ianuarie 2024, se prezintă astfel :

  • de controale efectuate: 305
  • de sancțiuni aplicate: 129
  • valoare totală amenzi: 533.100 lei

În domeniul relaţiilor de muncă :

S-au efectuat un număr de 154 controale, s-au aplicat 49 sancţíuni, din care 34 amenzi în valoare totală de 420.600 lei. Astfel, la 9 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 29  persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 350.000 lei.

Principalele deficiențe constatate:

– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 151 controale. Au fost aplicate 80 sancțiuni, din care 30 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 112.500 lei. 

Principalele deficiențe constatate:

-neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neinscripționarea în limba română cu privire la condițiile de securitate a articolelor pirotehnice, neasigurare semnalizare de securitate și sănătate în muncă.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

– construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, confecții textile, comerț, deținerea, depozitarea, comercializarea și folosirea articolelor pirotehnice de divertisment, întreținerea și repararea autovehiculelor, coafură și alte activități de înfrumusețare și întreținere corporală.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail [email protected] sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs