Liviu Bănică de la Pan Trading vrea depozit de deşeuri periculoase la Răteşti

75
deseuri_periculoase, ratesti_arges, pantrading, liviu_banica

După incendiul izbucnit anul trecut la depozitul de deşeuri periculoase din Câmpulung, autorităţile judeţene au efectuat mai multe controale, în urma cărora au retras mai multe autorizaţii de funcţionare. Cu toate acestea, o nouă societate, având ca acţionari o persoană din Constanţa şi una din Piteşti, încearcă să fenteze autorităţile, dorind să înfiinţeze un depozit de deşeuri periculoase la Răteşti. Bineînţeles că lucrurile nu le-au ieşit aşa cum au sperat, autorităţile neacordând la prima strigare avizele necesare deschiderii unui astfel de depozit. Mai mult decât atât, cetăţenii comunei Răteşti nici nu vor să audă de aşa ceva, opunându-se în totalitate.

 

Autorităţile, reticente în a elibera avizele necesare

După ce a fentat primăria Piteşti, afaceristul Liviu Bănică s-a orientat către comuna Răteşti, acolo unde îşi dorea să înfiinţeze împreună cu un constănţean un depozit de deşeuri periculoase. Amintim faptul că, anul trecut, Liviu Bănică (fostul patron al Pan Trading, pe vremuri una dintre cele mai mari firme de distribuţie din judeţ), prin firma pe care o deţine şi anume Eco Ecologistic Deşeuri, a cerut avizul primăriei pentru amplasarea unei terase în centru, lângă Trivale Mall, terasă pentru care nu mai vroia să plătească chiria. Anul acesta afaceristul s-a reorientat, încercând să deschidă acest depozit de deşeuri periculoase la Răteşti. Însă lucrurile nu i-au ieşit aşa cum probabil se aştepta, autorităţile argeşene opunându-se în totalitate. Nici măcar cetăţenii din comună nu sunt de acord, iar pentru acest lucru afaceristul are nevoie şi de acceptul lor. În acest sens, la Prefectură a fost organizată o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Agenţiei de Mediu, Gărzii de Mediu, DSP, ISU, Administraţia de Apă Argeş- Vedea şi primarul din Răteşti, întâlnire la care se dorea clarificarea acestui lucru. În urma acestei întâlniri s-a stabilit ca reprezentanţii tuturor instituţiilor să analizeze documentaţiile depuse de firma în cauză. 

 

„ Nu suntem de acord cu construirea acestui depozit la noi în localitate”

Cu siguranţă acest depozit nu se va construi la Răteşti, acest lucru îl spune chiar primarul localităţii. Edilul spune că la început s-a bucurat că vine o nouă firmă, gândindu-se că vor fi create locuri de muncă şi atraşi bani către bugetul de stat. Însă când a aflat că este vorba de un depozit de deşeuri periculoase şi când a văzut că cetăţenii comunei fac potecă la primărie fiind revoltaţi, acesta a înţeles că lucrurile se complică. „ În primă fază, ne-am bucurat, gândindu-ne că vor fi create locuri de muncă. Însă, după de reprezentanţii de la Mediu ne-au atras atenţia spunându-ne să avem grijă şi să luăm semnături de la fiecare cetăţean, am înţeles că este vorba de deşeuri periculoase, nu de simple deşeuri, aşa cum ne spuneau ei. Mai mult cetăţenii s-au speriat, spunând că nu sunt de acord cu înfiinţarea unui astfel de depozit. În acest sens urmează să facem o dezbatere cu cetăţenii, rezultatul referendumului urmând să fie luat în considerare în cadrul procedurii obţinerii avizului de mediu. Însă eu vă spun, noi de la primărie nu vrem să aprobăm, să dăm aviz favorabil construirii unui astfel de depozit în comuna noastră deoarece este vorba de sănătatea oamenilor. Acum sunt convins că nu este vorba despre deşeuri mărunte, vor să aducă deşeuri periculoase de pe la Eforie Nord dar şi din alte judeţe. Cât despre investitori, nu ştiu prea bine să vă spun, este o persoană din Constanţa şi Liviu Bănică, om de afaceri piteştean.”, a precizat Gheorghe Matei, primarul comunei Răteşti.