prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Mihai Coteț: „Piteștiului îi lipsesc motoarele de bază ale oricărui oraș civilizat.”

„Sunt în primul rând cetățean și abia apoi orice altceva: om de afaceri, politician, ș.a.m.d.”, spune Mihai Coteț, piteșteanul care la sfârșitul anului 2018 a decis să intre în politică într-un partid, evident, liberal. La doar patru ani distanță este președintele PNL Pitești și unul dintre cei mai vocali consilieri locali. Nu este un fan al alianței cu PSD la nivel național, tocmai de aceea susține că „la Pitești, nu avem cum să facem acest lucru. E ca și cum am alege să păzim stâna braț la braț cu lupii.”

NU A STAT ÎN PUTERILE MELE SĂ MĂ OPUN ALIANȚEI DE LA CENTRU, DAR PE CÂT ÎMI VA STA ÎN PUTERI, NU VOI GIRA O CÂRDĂȘIE CU PSD AICI, LA NIVEL LOCAL.

Sunteți relativ nou în politică și cu toate acestea vă confruntați din plin cu tot felul de nemulțumiri venite din partea cetățenilor. Cât de legitime sunt acestea?

Primesc zilnic zeci sau sute de mesaje din partea piteștenilor și nu numai. Făcând abstracție de armata de troli plătiți, deghizați sau nu în ziariști, sau de membrii de partid care vor să crească în ochii șefilor – cu toții extrem de agresivi sau lipsiți de o elementară logică -, întrebările și nemulțumirile oamenilor sunt, în bună parte, aceleași. De multe ori, coincid cu întrebările și nemulțumirile mele pentru că, așa cum am mai spus-o, sunt în primul rând cetățean și abia apoi orice altceva: om de afaceri, politician, ș.a.m.d.. Paharul s-a cam umplut și constat cu dezamăgire că unii se comportă ca și cum ar fi plin doar pe jumătate, drept pentru care continuă șirul de compromisuri sau de gafe. Tensiunile din sânul societății sunt extrem de mari și sper că se aud suficient de tare și acolo, la centru. Noi, aici, pe plan local, ne străduim să facem tot ceea ce depinde de noi, din pozițiile pe care ne aflăm. Am încercat în multe rânduri să le explic cetățenilor că am de dat socoteală pentru lucrurile care îmi stau mie în putință și pentru faptele care mi se pot imputa în mod direct.

Membrii PSD nu au nicio problemă cu această alianță (…) membrii și simpatizanții PNL sunt extrem de dezamăgiți.

De ce ați făcut alianță cu PSD? – este lucrul care vi se impută și acum… Vă va costa această alianță?

La această întrebare nu ne-am răspuns nici măcar noi, liberalii, pe deplin. Am înțeles, de principiu, argumentele care țin de necesitatea unei guvernări stabile, în contextul unui război la graniță și a crizelor de tot felul. Mi-aș fi dorit ca decidenții de la centru să fi avut maturitatea să gestioneze până la final de mandat guvernarea de dreapta, dar nici ai noștri și nici ai lor nu au dovedit suficientă diplomație.

Constat că în timp ce membrii PSD nu au nicio problemă cu această alianță și nu sunt demotivați în a-și susține și pe mai departe partidul, membrii și simpatizanții PNL sunt extrem de dezamăgiți. Nici nu au cum să fie altfel într-un județ precum Argeșul. Cu toții știm ce au însemnat trei decenii cu PSD, iar acum mergem pe al patrulea, cu aceiași oameni și aceleași metehne, cosmetizați puțin cu instrumentele new-media. Argeșul va resimți cel mai acut decizia luată la centru, pentru că, pe fondul dezamăgirii electoratului liberal, județul va rămâne în continuare în mâinile celor care l-au sluțit atâția zeci de ani.

Mă doare să constat că, alături de întrebarea legitimă ,,De ce ați făcut alianță cu PSD?”, nu văd și întrebări precum: ,,PSD, ce ai făcut 30 de ani din județul ăsta?”.

E ca și cum am alege să păzim stâna braț la braț cu lupii.

De ce nu faceți alianță cu PSD la nivel local, vă întreabă alții?

Ni se impută și acest lucru aici, la nivel local, unde avem posibilitatea să alegem dacă ne dorim sau nu să dublăm colaborarea de la centru. Ei bine, cel puțin la Pitești, nu avem cum să facem acest lucru. E ca și cum am alege să păzim stâna braț la braț cu lupii. Nu a stat în puterile mele să mă opun alianței de la centru, dar pe cât îmi va sta în puteri, nu voi gira o cârdășie cu PSD aici, la nivel local. Nici nu am cum să o fac din moment ce am avut de înfruntat doar ostilitate, lipsă de transparență sau lipsă de fairplay.

Un carnet de partid în buzunar nu te face liberal sau userist, ci faptele.

Aveți viceprimar, aveți majoritate în Consiliul Local, practic, sunteți la putere…

Nu, nu mai avem demult viceprimar și nu mai avem de ceva vreme majoritatea în Consiliul Local. Un carnet de partid în buzunar nu te face liberal sau userist, ci faptele îți conferă acest statut. Faptele unora ne-au indicat clar că o parte dintre carnetele de partid de pe dreapta eșichierului politic s-au cam înroșit.

Pe de altă parte, indiferent ce am vota în Consiliul Local, decizia se află tot la Executiv care alege sau nu să pună în practică Hotărâri de Consiliu Local, care alege sau nu să tărăgăneze sau să impulsioneze, care decide dacă vrea sau nu să identifice surse de finanțare. Practica a demonstrat că, în orice administrație, cheia se află la primar. Acum, primarul are și viceprimarul docil pe care și l-a dorit mereu, deci tot ceea ce și-a propus în campanie ar trebui să fie dus la îndeplinire pentru că, nu-i așa, este om de cuvânt. Mă rog, cel puțin așa poza în campanie…

E un adevărat cult pentru replica ,,nu se poate” în județul acesta. Probabil de aceea nu s-au putut multe. 

Câte proiecte ați depus voi, consilierii liberali? Vi se pune din ce în ce mai des această întrebare…

O astfel de abordare poate mergea acum ceva ani, când treburile erau mult mai așezate, când realitatea economică era alta. Să faci playback este foarte ușor. Ca să propui ceva, trebuie să te gândești la sursa de finanțare, iar aici ne confruntăm cu două probleme: reticența Executivului la toate inițiativele care nu vin dinspre el și bugetul de austeritate al Piteștiului, în contextul în care mai trebuie să suporte și subvenții de tot felul. Noi ne-am propus în acest mandat să urmărim câteva proiecte majore. Primul și cel mai important: un spital nou pentru Pitești. Am făcut lobby pentru el, l-am impus în buget, am făcut și facem presiuni constante pentru a fi urmați pașii birocratici, în ciuda opoziției cu care ne-am confruntat și din partea Primăriei Pitești, și a Consiliului Județean Argeș. E un adevărat cult pentru replica ,,nu se poate” în județul acesta. Probabil de aceea nu s-au putut multe.

Al doilea proiect – parcurile industriale. Sperăm să vedem măcar unul pus în mișcare până la finalul mandatului și nu înțelegem de ce lucrurile se mișcă în reluare în privința demersurilor pe care aparatul primăriei trebuie să le facă. Suntem la jumătatea mandatului și lucrurile înaintează extrem de greoi. Nu vreau ca după patru ani, marile realizări ale mandatului să fie o sală polivalentă și un stadion de fotbal finanțate din surse externe bugetului local! E inacceptabil să te rezumi la atât într-un oraș în care nu ai asigurate nevoile de bază.

Al treilea proiect – declararea Pădurii Trivale rezervație naturală protejată. Se fac presiuni imense ca Hotărârea de Guvern care ne mai desparte de acest deziderat să nu devină realitate. Oameni care până mai ieri susțineau acest proiect s-au răzgândit peste noapte. Interesele sunt imense. Am putea să depunem tot felul de proiecte și de proiecțele, dar Piteștiului îi lipsesc motoarele de bază ale oricărui oraș civilizat. Acolo cred că ar trebui să se concentreze toată energia noastră.

De ce mergeți prin cartiere, sunteți în campanie? – este o altă întrebare care vi se adresează în mod frecvent.

Da, uneori nici nu știu dacă să râd sau să plâng. Dacă mergi doar în campanie, ți se reproșează că îți aduci aminte că ai o datorie față de cetățeni doar o dată la patru ani. Dacă mergi constant, de-a lungul întregului mandat, ți se reproșează că ești în campanie. Din primele zile ale mandatului ne apostrofau unii, prin Consiliul Local, că… s-a terminat campania. Poate pentru ei! Campania se termină doar dacă ceea ce ai promis oamenilor a fost doar o minciună. Altfel, campania abia începe. E greu, după atâția ani de batistă pe țambal și playback din patru în patru ani, să înțelegi acest lucru. Am încetat demult să-mi alcătuiesc agenda după opiniile unora sau ale altora. Fac ceea ce consider că este corect și bine încă dinainte de a mă implica politic.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs