Mișcări pe scena politică! Se vor crea noi alianțe. PSD riscă să intre într-un con de umbră

Liberalii au câștigat detașat alegerile europarlamentare, dar nu au obținut un scor atât de mare pentru o majoritate. Astfel, dacă trendul se va menține până la alegerile parlamentare de anul viitor, PNL va fi nevoit să poarte negocieri cu Alianța USR – PLUS, cu UDMR, minoritățile, dar și cu ALDE.

„Lanțul de iubire” dintre PSD și ALDE – aproape rupt

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a obținut un scor dezastruos. Social democrații se bat la mai puțin de trei procente cu USR, riscând ca după numărarea voturilor din Diaspora să pice pe locul al treilea. În schimb, pentru ALDE nu mai există nicio șansă să depășească pragul electoral de 5% și să trimită unul, doi europarlamentari la Bruxelles.

Mai mult, în urma discuțiilor purtate la nivel național, se pare că președintele democrat liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu bate în retragere pentru a fi candidatul ALDE la alegerile prezidențiale din partea Coliției… sau chiar a partidului.

Astfel, o soluție de avarie ar fi o alianță cu PNL, partid din care s-a „rupt” Alianța Liberalilor și Democraților. Acesta ar fi chiar un pas în spate, dat fiind faptul că după alegerile parlamentare din 2016, aceștia au făcut parte din toate guvernele.

Social democrații – plan de avarie după pierderea alegerilor

Distribuie prietenilor

Social – democrații sunt nevoiți să vină cu un plan de redresare, astfel încât la următoarele tururi de scrutin să depășească scorul de 23%. Acest lucru s-a întâmplat și din cauza faptului că Victor Ponta, prin Pro România a reușit să rupă foarte multe voturi de la PSD.

O altă variantă ar fi să facă un pas în spate și să asculte de societatea civilă și să nu mai bată atât de mult moneda pe Legile Justiției, încercând o colaborare cu partidele din Opoziție.

O altă variantă, ar fi  decapitarea conducerii. Acest lucru se poate întâmpla în două moduri: o decizie în CEx pentru retragerea sprijinului în masă al lui Liviu Dragnea sau o condamnare cu executare pentru liderul social democraților în dosarul angajărilor fictive. Atunci, în fruntea partidului ar putea veni cineva mai puțin conflictual, care să dirijeze pesediștii spre o politică democratică.

Ar exista și o a treia variantă, mult mai drastică: renunțarea la guvernare. Astfel, partidele din Opoziție ar fi nevoite să preia cârma țării și să le ridice mingea la fileu social democraților prin reducerea salariilor angajațiilor din sistemul bugetar și alte măsuri menite să redreseze economia. În acel moment, PSD ar putea face o temă de campanie exact ca în 2010.

Liberalii obligați să facă alianțe cu USR – PLUS și cu minoritățile

Liberalii vor avea un an și jumătate în care vor fi nevoiți să facă alianțe politice cu partidele din Opoziție și cu minoritățile. Deși au câștigat alegerile europarlamentare cu un scor decent, peneliștii vor trebui să atragă de partea lor USR, PLUS, minoritățile, Pro România și chiar să apeleze la ALDE pentru a crea o majoritate în Parlament.

Acest lucru nu va fi simplu, dat fiind faptul că și în PNL se duce un război de gherilă pentru ca anumite persoane să ajungă în funcții cheie în partid. Mai mult, relațiile dintre liberali și useriști nu au fost niciodată apropiate, cei din urmă votând aproape mereu împotria inițiativelor parlamentarilor PNL.