Noi reguli pentru obținerea permisului de conducere! Susținerea examenului auto-modificată din temelii!
Recent, au intrat în vigoare reglementări noi privind obținerea dreptului de a conduce vehicule și emiterea permiselor de conducere. Persoanele care urmează cursuri la școlile auto vor avea un termen limitat pentru susținerea examenelor teoretice și practice.
CITEȘTE ȘI: Reguli noi în sensul giratoriu! Schimbările pe care șoferii nu le știu!
Modificări pentru categorii specifice
Conform Agenției Servicii Publice (ASP), candidații care dețin permis pentru vehicule cu transmisie mecanică (ex. categoriile B sau C) și doresc să obțină o categorie superioară (ex. cutie mecanică, categoria C sau D) vor susține proba practică pe vehicule echipate cu transmisie automată sau semiautomată.
De asemenea, persoanele care dețin permis pentru categoria B vor putea conduce automat vehicule din subcategoriile AM (motorete, scutere). Mai mult, cei care au permis de categoria B de cel puțin 24 de luni pot obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1 (motociclete ușoare), fără a susține examen, dacă finalizează un curs complet de instruire practică în cadrul unei unități autorizate.
Termene stricte pentru absolvenții școlilor auto
ASP a anunțat că absolvenții școlilor auto, care au certificat de absolvire înregistrat în Registrul Unic al Unităților de Instruire a Conducătorilor de Vehicule (RUICVF), au la dispoziție un an de la data absolvirii pentru a finaliza examinarea, atât la teorie, cât și la practică.
Dacă această perioadă este depășită, candidații trebuie să urmeze cursuri suplimentare de teorie și practică și să reia procesul de la început.
Modernizări pentru eficientizarea procesului de examinare
Directorul ASP, Mircea Eșanu, a declarat că unul dintre obiectivele principale este reducerea birocrației și facilitarea accesului cetățenilor la servicii publice. În acest sens, parcul auto al ASP, destinat procesului de examinare, a fost reînnoit complet.
„În ultimii trei ani, am achiziționat 76 de vehicule noi – automobile, camioane, autobuze, microbuze și motociclete – în valoare de aproximativ 70 de milioane de lei”, a precizat Mircea Eșanu.
Aceste schimbări au fost implementate pentru a răspunde cerințelor tot mai ridicate și pentru a asigura un proces de examinare mai eficient și mai accesibil.