Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului
Zeci, chiar sute de piteșteni își pun în pericol viața în fiecare zi în fața Colegiului Armand Călinescu din cauza constructorului care nu a respectat legea și a ocupat în totalitate trotuarul cu schele pentru reablitarea fațadei unității de învățământ. De aproximativ trei ani, pietonii care merg spre Calea București sau vor să ajungă în zona intersecției Calea București cu I. C. Brătianu sunt nevoiți să coboare în stradă, printre mașini, din cauza schelelor care ocupă în totalitate trotuarul pe două porțiuni. Mai mult, ultimul blocaj este chiar în curbă, astfel încât șoferii nu au vizibilitatea necesară pentru a evita orice pericol.
A dispărut, pur și simplu, trotuarul…
Potrivit normativelor în vigoare, constructorul și proiectanctul ar fi fost obligați să păstreze o cale de acces și pentru pietoni, lucru care a fost omis din start. Este lesne de înțeles faptul că trotuarul are o lățime de…trotuar, dar soluții, potrivit legii, există. Însă, pentru aplicarea acestora trebuie să existe o implicare din partea mai multor instituții.
Pentru a clarifica situația, redactorii Obiectiv de Argeș au luat legătura cu un specialist în domeniul construcțiilor, care a specificat că există soluții viabile pentru ca pietonii să nu fie puși în pericol.
„În 2013, în momentul în care a fost reabilitat Ateneul Român din București s-a luat legătura cu Poliția Rutieră și jumătate de bandă a fost restricționată, pe perioada lucrărilor, pentru traficul auto. Au fost montați bolarzi, astfel încât pietonii să aibă un loc sigur prin care să circule. La reabilitarea Colegiului Armand Călinescu, proiectantul nu a prevăzut acest aspect, iar constructorul a mers pe ideea „merge și așa”. Cel mai probabil, până la finalizarea lucrărilor, nu va exista o cale de acces pentru pietoni” a declarat arhitectul consultat de echipa noastră.
La doar câteva sute de metri, alt constructor lucrează ca la carte!
În afară de exemplul dat de către arhitect, se poate vedea un altul nu foarte departe de Armand Călinescu, tot în Pitești doar la câteva sute de metri distanță. Este vorba tot despre o clădire de patrimoniu aflată în reabilitare și anume Galeria de Artă Rufolf Schweitzer Cumpăna.
Deci se poate! În cazul Galeriei de Artă, constructorul a amenajat un pasaj de trecere pentru pietoni astfel încât muncitorii să nu încurce traficul pietonal, iar aceștia din urmă să nu încurce traficul auto. Mai exact, încă de la începerea lucrărilor, s-au montat schele peste trotuar, cu scopul de a facilita deplasarea în siguranță a tuturor participanților la trafic.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp