PRĂBUȘIREA DIN APUSENI. Raed Arafat ia apărarea autorităților: „S-a făcut tot posibilul”

DISTRIBUIȚI

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, fondatorul SMURD, a declarat că reprezentanții ISU și cei de la SMURD au făcut tot posibilul pentru a ajunge cât mai repede la locul accidentului aviatic de luni, în munții Apuseni.

„SMURD-ul este construit împreună cu ISU. În orice situație de intervenție de urgență trebuie să înțelegem că sunt factori care pot să îngreuneze. O analiză a situației se face de sus. Aș vrea să le mulțumesc celor care au intervenit pe jos. S-a făcut tot posibilul. Au fost acolo și pompieri și polițiști și jandarmi și medici. Și pădurarii au răspuns la apel (…) Nu pot să spun cât de devreme ar fi trebuit să ajungă SMURD-ul acolo pentru a salva cele două vieți. Eu știu că ei erau în stop cardio-respirator de ceva vreme. Nu pot să spun asta. Afirmația că puteam să ajungem ceva mai repede o accept”, a declarat Arafat la Antena 3.

Acesta a mai precizat că medicul Zamfir, unul dintre supravețuitorii care a ținut legătura o perioadă cu autoritățile, nu a oferit date clar.

„Toată lumea a lucrat cu niște inormații care nu erau clare. Medicul Zamfir a dat mai multe informații generale, nu coordonate. Primul gest al victimelor a fost să își sune apropiații, nu la 112. Am primit peste o sută de telefoane. S-a întâmplat ca ISU să nu poată să vorbească cu victimele pentru că telefonul era ocupat. Eu eram într-o întrunire oficială NATO, la Budapesta”, a mai adăugat Raed Arafat.

Despre avionul SMURD, secretarul de stat a spus că e în revizie. „Din cele peste 60 de misiuni, două au fost făcute de autoritatea pentru transplant. Trei misiun externe. Celelalte misiuni au fost cazuri critice: arși, copii. Acest avion a lucrat o dată la două sau trei zile. Avionul este în revizie. Nu este o mașină. Am comandat o piesă din SUA. Piesele avionului se fac la comandă. Este normal să dureze”, a mai declarat Arafat.