prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Șase zile pe săptămână la muncă de la 1 iulie? Cine plănuiește să implementeze această regulă?

Modificarea Codului Muncii a fost  aprobată anul trecut de Parlament! Începând cu 1 iulie, o țară din Uniunea Europeană a decis să introducă  săptămâna de lucru de șase zile, pentru a gestiona deficitul de muncitori calificați, în ciuda protestelor partidelor de opoziție și ale sindicatelor. A șasea zi de muncă se va aplica, în special, companiilor din sectorul industrial, care se confruntă cu producție continuă.

Lucrătorii vor putea, potrivit noii legi, să aibă un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și să lucreze până la treisprezece ore pe zi. Adică, aceștia vor putea să lucreze șaizeci și cinci de ore pe săptămână, pentru săptămâna cu cinci zile și  șaptezeci și opt de ore  pentru săptămâna de șase zile. Modificarea Codului Muncii a fost aprobată încă de anul trecut, iar de la data de 1 iulie, țara va introduce această regulă.
Asta, în ciuda protestelor organizate de partidele de opoziție și de sindicate. Potrivit informațiilor de până acum, a șasea zi de muncă se va aplica, în mare parte, companiilor din sectorul industrial, care se cofruntă cu producție continuă. Țara care plănuiește să introducă săptămâna de lucru de șase zile este Grecia.

Marea Britanie este la polul opus

În timp ce Grecia implementează săptămâna de lucru de șase zile, alte țări mizează pe săptămâna de muncă de numai patru zile. De exemplu, în Marea Britanie, 89% dintre companiile care au încercat săptămâna de lucru de patru zile, au decis să o păstreze pentru cel puțin un an. Potrivit studiilor, companiile care au lucrat mai puține zile pe săptămână au observat o creștere a eficienței în rândul angajaților, un nivel mai cresscut de satisfacție și o reducere a demisiilor.

Și Portugalia se numără printre țările care au testat săptămâna de lucru de patru zile, urmând modelul Marii Britanii, iar Belgia a fost prima țară din Europa care a redus zilele de lucru. Încă din februarie 2022, angajații din Belgia au primit dreptul de a munci patru zile pe săptămână cu același volum de lucru, fără reducerea salariului.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs