prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Zile libere în plus pentru o categorie de angajați! Despre cine este vorba?

Zile libere în plus pentru o categorie de angajați! Despre cine este vorba?

Vești bune pentru o categorie de angajați. Concret, este vorba despre părinți care potrivit legislației muncii, au dreptul la o serie de concedii și indemnizații speciale. Este vorba despre concediul de maternitate, paternal,  indemnizația de creștere a copilului, de îngrijire a celui bolnav, dar și acordarea unui liber anual pentru a merge cu copilul la doctor.

CITEȘTE ȘI: PRIMARUL GENTEA SE REVOLTĂ: „NU AM DAT AVIZ PENTRU ȘANTIERUL CARE A BLOCAT TRAFICUL ÎN NORD!”

Salariatele care urmează să nască pot intra, conform OUG nr. 158/2005, în concediul de maternitate și pot primi o indemnizaţie lunară care depinde de stagiul de cotizare pentru o perioadă de 126 zile. De asemenea, concediul de risc maternal se acordă gravidelor, lăuzelor și celor care alăptează, pentru protecția sănătății și securității acestora și/sau a fătului/copilului lor. Atât concediul, cât și indemnizația de risc maternal (în cuantum de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni) se acordă fără a fi nevoie de îndeplinirea stagiului de cotizare.

Concediul paternal este reglementat prin Codul muncii și este este 10 zile. Oricare dintre părinți poate cere concediul și indemnizația de creștere a copilului. Pe timpul concediului se acordă o indemnizație 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Printre concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii se numără și concediile medicale şi indemnizaţiile pentru îngrijirea copilului bolnav.  Totodată, potrivit Legii nr. 91/2014, părinții au dreptul la timp liber anual pentru a-și duce copilul la un control medical de rutină. Astfel, salariații care au unul sau maxim doi copii, pot cere anual doar o zi liberă în acest scop, în timp ce părinții cu mai mult de doi copii pot să obțină două zile libere în acest sens, fie că le solicită consecutive sau nu.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs