ULTIMĂ
ORĂ

Tradiții, sărbători și superstiții în februarie! În ce zile este mare păcat să faci treburi în gospodărie!

Luna februarie, cunoscută și sub numele de Făurar, este marcată de puține sărbători religioase majore, singura sărbătoare cu cruce roșie fiind Întâmpinarea Domnului, celebrată pe 2 februarie. Pe lângă aceasta, luna este presărată cu alte sărbători mai mici, fiecare având tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă pentru protecție și bunăstare.

Citește și: Investiții fără precedent în infrastructură! Se construiesc noi autostrăzi și drumuri expres!

Sărbători și tradiții importante în februarie

1 februarie – Sfântul Trifon (Trif Nebunul)
Tradiția spune că în această zi, bărbații mergeau în vii, tăiau câteva corzi de viță, apoi sărbătoreau cu mâncare și vin. Se crede că nu este bine să începi munca înainte de a da ceva de pomană, iar femeile obișnuiau să ofere turte de mălai la furnici pentru a proteja culturile de dăunători.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului (Stretenia, Ziua Ursului)
Se spune că cine se naște în această zi sau face nuntă va avea ghinion. Tradiția „Târcolitul viilor” presupunea ocolirea viei de către capul familiei și ungerea coardelor tăiate cu funingine și untură, pentru rod bogat. De asemenea, nu este bine să mături în această zi, deoarece se crede că astfel vei avea vite bolnave.

10 februarie – Sfântul Haralambie (Haralambie de ciumă)
Sfântul Haralambie este considerat protector împotriva bolilor. În trecut, femeile dădeau ocol casei de trei ori pentru a alunga spiritele rele. Tradiția spune că e bine să împarți colăcei, astfel încât Sfântul Haralambie „să țină ciuma în lanț”.

11 februarie – Sfântul Vlasie (Vracii, Vlasii)
Se spune că cine se roagă Sfântului Vlasie nu va sărăci niciodată.

24 februarie – Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români
Ziua Dragobetelui, asociată cu zeitatea mistică Dragobete, simbolizează dragostea și fertilitatea. Se crede că păsările încep să își caute perechea, iar cei care nu sărbătoresc această zi vor avea ghinion în dragoste.

28/29 februarie – Sfântul Casian
Sărbătorit pe 29 februarie în anii bisecți și pe 28 februarie în anii nebisecți, Sfântul Casian este asociat cu lipsa de implicare în viața comunității. Tradiția spune că este bine să faci fapte bune în această zi, pentru a nu fi ocolit de noroc.

Calendar ortodox februarie 2025 – Cele mai importante sărbători

1 februarie – Sfântul Mucenic Trifon
2 februarie – † Întâmpinarea Domnului
10 februarie – † Sfântul Haralambie
11 februarie – Sfântul Mucenic Vlasie
24 februarie – † Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul
28/29 februarie – Sfântul Casian și Sfântul Ioan Casian

Februarie este o lună bogată în tradiții și obiceiuri care au dăinuit de-a lungul generațiilor. Cei care le respectă speră la sănătate, prosperitate și protecție divină.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm