Ceea ce era odinioară o încâtare pentru privitori pe timp de vară și un celebru derdeluș pentru toți copii din zona Craiovei-Exercițiu sau chiar Centru va deveni o amintire deoarece pe panta stângă de urcare înspre Craiovei se vor înălța semețe trei blocuri cu multe etaje. Pentru că cine poate, poate. Iar cei mai mulți asistă neputincioși cum dispar, rând pe rând, parcurile și zonele verzi din Pitești.
Cu siguranță înțelegem economia de piață și dreptul de proprietate al oricărui cetățean și suntem încrezători că SC TDT Dopo Imobiliare și Maia Craiovei Residance SRL, beneficiarii investiției, au toate avizele necesare. Și aceștia, ca orice oameni de afaceri din domeniul imobiliar, nu puteau rata ocazia unei afaceri extrem de profitabile. Parcul plin de vederdeață care ne-a încântat privirile a dispărut, în locul lui apărând primele utilaje care au început să sape. Deși pe panoul informativ nu se specifică exact nivelul de înălțime sau numărul de clădiri, am aflat că vor fi ridicate nu mai puțin de trei blocuri cu circa 8, 9 etaje, spații comerciale și parcaj aferent (foto).
Este prea târziu acum să discutăm despre oportunitatea unei asemenea investiții într-un loc care era un plămân de verdeață al Piteștiului, deoarece buba nu este acum și nici recentă. Cel mai probabil, a început pe vremea când primar era Tudor Pendiuc și când procesele pentru restituirea terenurilor erau pierdute pe bandă rulantă de juriștii, de la acea vreme, ai Primăriei Pitești care „uitau” câteodată chiar să se prezinte la termenele de judecată. Puțini știu că, la un moment dat, a fost la un pas ca și parcul din fața BCR/Finanțe să fie retrocedat (pentru construcția unei catedrale). E drept, încă se mai pot întâmpla multe.
Revenind la retrocedarea acestor terenuri este bine să specificăm că existau și alte soluții avantajoase pentru foștii proprietari sau moștenitorii lor, respectiv întocmirea de dosare de despăgubire la ANRP. De ce nu au făcut-o angajații lui Pendiuc din vremea aceea, numai fostul edil ar putea răspunde. În orașele care se dezvoltă real în România, terenurile care ar fi putut folosi la crearea de parcuri sau păstrarea echilibrului de mediu au fost păstrate de administrații găsind formele legale potrivite. Nu se știe câte terenuri neretrocedate Piteștiul, dar exemplul pe care tocmai l-am dat ar fi bine, în interesul piteștenilor, să nu se mai repete.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp