Condamnări în dosarul evaziunii de aproximativ un milion de euro de la Lunca Corbului. Este vorba despre una dintre societățile despre care s-a stabilit că ar avea legătură cu dosarul ”Motorina” în care este cercetat fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, firmele, dar și persoanele implicate în grupare erau structurate pe mai multe paliere, iar pe unul dintre acestea se situa și Sc Eco Oil Recicling Lunca Corbului.
A omis să treacă în contabilitate mii de tone de produs petrolier
Motorina cumpărată era scutită de la plata accizelor pentru că firmele care o achiziționau declarau că o transformă în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție și carburanți. În Argeș, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au stabilit că Nicolae Cătălin Cristea, în calitate de administrator și asociat la SC ECO OIL Recicling SRL a achiziționat, în perioada 1 ianuarie 2008 – 18 aprilie 2008, fiind scutit de la plata accizei, peste 16 mii de tone păcurină și aproximativ nouă mii de tone motorină pe care a omis să le evidențieze în actele contabile și în declarațiile depuse la organele fiscale, ”operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate din livrarea păcurinei și motorinei către două societăți comerciale, disimulând aceste operațiuni prin înregistrarea în contabilitatea societății a unor documente justificative falsificate ce atestau livrări de produs neaccizabil. Documentele privind livrările de produs au fost falsificate de către Cristinel Lipoşteanu și Ana Elena Cristea”, se arată în comunicatul DNA. Prejudicul calculat de către procuri este de aproape un milion de euro.
Despăgubiri de peste 31 milioane de lei către ANAF
Magistrații Tribunalului Argeș au dat verdictul final în acest caz, în urmă cu câteva zile. Nicolae Cătălin Cristea a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Tot cu executare, dar de data aceasta la trei ani de închisoare a fost condamnat Cristinel Lipoșteanu. Cel de-al treilea inculpat din dosar, este vorba despre Ana Elena Cristea a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Primilor li se va deduce din pedeapsă reținerea și arestul preventiv, măsură luată din 4 iunie 2013 și până la 3 iulie 2013. Toate actele falsificate vor fi complet desființate, iar cei trei inculpați trebuie să plătească către partea civilă Statul Român prin ANAF suma de peste 31 milioane de lei cu titlu de despăgubiri civile. În plus, administratorul firmei trebuie să plătească peste un milion de lei, reprezentând tot despăgubiri civile. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp