prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

XE – varianta Omicron care îi sperie pe specialiști! „ Mutații periculoase”

O nouă variantă a coronavirusului, o subvariaţie Omicron face ravagii în mai multe țări din Uniunea Europeană. Este vorba despre varianta XE iar primele date arată că este cea mai transmisibilă formă a Omicron de până acum. În România încă nu știm dacă avem o astfel de mutație. În țara noastră, la acest moment, varianta dominantă este BA.2.

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat recent ce este cu această nouă variantă și dacă ar trebui să ne temem din cauza ei.

„XE este una dintre variantele de recombinare a virusului, care recombină varianta inițială de Omicron și BA.2 . Este o recombinare în interiorul familiei de Omicron. A atras atenția pentru că au început să fie identificate cazuri, fiind 1% din cele secvențiate în Marea Britanie. Momentan, este prea devreme pentru a avea destule date despre transmisibilitate, dacă are capacitatea să înlocuiască BA.2 care este dominantă în Marea Britanie. Nu se știe încă dacă dă forme grave de boală.

Însă există o comunicare a OMS referitoare la această variantă recombinată XE despre care se spune că ar avea o transmisibilitate cu 10% mai mare față de BA.2 ceea ce ar crea premisele ca această variantă să înlocuiască BA.2. Însă nu știm în ce măsură ar putea să infecteze persoanele care s-au infectat cu BA.2, respectiv BA.1. Nu știm în acest moment dacă poate să infecteze persoane care s-au vaccinat cu două sau trei doze.”, a explicat specialistul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs