Argeș: A făcut o mașină praf și a fugit de frica poliției! A doua zi a fost prins!

În cursul zilei de 18 decembrie, un bărbat de 53 de ani, s-a prezentat la sediul Poliției Orașului Costești, solicitând eliberarea documentelor de constatare și reparație auto, în urma implicării într-un eveniment rutier ce ar fi avut loc în seara zilei de 16 decembrie. Mai exact, bărbatul a lovit o mașină și a fugit de la locul accidentului, polițiștii suspectând inclusiv că acesta ar fi putut fi sub influența băuturilor alcoolice la momentul producerii accidentului. Asta pentru că, abia a doua zi, când a fost găsit de polițiști, și-a recunoscut fapta.

CITEȘTE ȘI: SERVICE-URILE AUTO ȘI STAȚIILE ITP-ÎN VIZORUL RAR! SUTE DE CONTROALE ȘI AMENZI!

Evenimentul rutier la care se face trimitere nu a fost sesizat organelor de poliție la momentul la care a avut loc. În urma verificărilor efectuate, polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Costești au aplicat celui în cauză o sancțiune contravențională, în valoare de 580 de lei, conform OUG 195/2002R, ca urmare a neprezentării la sediul Poliției Rutiere în vederea declarării evenimentului rutier din care au rezultat doar pagube materiale în termenul legal de 24 de ore de la producere.

Totodată, a fost aplicată măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de circulație pentru 30 de zile, fiind eliberată dovadă înlocuitoare, precum și autorizație de reparație auto.

ASPECTE LEGALE:

În situația implicării în evenimente rutiere, legislația din domeniul circulației pe drumurile publice – OUG 195/2002R, impune conducătorilor de autovehicule o serie de obligații.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș reamintesc obligaţiile pe care le au conducătorii auto în situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc, în funcţie de tipul evenimentului rutier:

1. Dacă evenimentul s-a soldat cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

2. Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.

3. Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi de a încheia un constat amiabil (posibil doar dacă în eveniment sunt implicate numai două autovehicule), respectiv de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.