Comisia Juridică a decis: Conflictul de interese și incompatibilitățile se prescriu după 3 ani

DISTRIBUIȚI
parlament ro

Comisia juridică din Camera Deputaților nu se oprește. A votat un amendament pentru un proiect de lege inițiat de deputatul Cătălin Rădulescu și semnat de peste 100 de parlamentari în care se prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani, scrie hotnews.ro.

Prin amendamentul adoptat de comisie cu votul majorității PSD-ALDE-UDMR se introduce referirea la prevederea din Codul Civil privind prescripția, și anume art. 2517: „Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.” Inițial, proiectul lui Rădulescu, de modificarea Legii 176/2010 privind Agența Națională de Integritate, prevedea astfel:

„Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

„Acest termen de 3 ani nu este scos din burtă, este tot parte a Codului Civil”, a explicat Nicolicea în ședința comisiei. „Nedorind să se citească și acest articol din Codul civil, suntem obligați să îl introducem în lege. Nu am văzut în lumea reală să nu se fi întrerupt un termen de prescripție”, a mai spus Nicolicea.

Stelian Ion (USR) a propus ca să fie vorba de 6 ani, echivalentul unui mandat și jumătate, însă propunerea a fost respinsă. Inițiatorii propun „introducerea unui termen de prescripție a faptelor ce determina existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că și în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituție juridică, mai precis prescripția răspunderii penale

. De asemenea, nu este nici moral și nici legal că aceste fapte să fie imprescriptibile,” susține Rădulescu în expunerea de motive. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.