Competiție pe banii statului între SMURD și Ambulanță

DISTRIBUIȚI

SMURD-ul, este un serviciu tot mai controversat în ultima perioadă în judeţul Argeş. Asta după ce, surse medicale susţin ideea că aceştia, în loc să se ocupe de urgenţele anunţate prin 112, preferă să adune mai mult oamenii de pe străzi. Motivul, este cât se poate de clar. Unii angajaţi ai SMURD împărtăşesc ideea că ei primesc mai mulţi bani pentru combustibil dacă ia un om de pe stradă şi îl duc la urgenţe, decât dacă preiau un caz de la domiciliul pacientului.

SMURD-ul pune la dispoziţie doar şofer şi combustibil

SMURDUL este un serviciu tot mai disputat de pacienţi în ultimul timp, şi asta pentru că argeşenii consideră că acest serviciu este mai mult formal şi că există datorită reclamei abuzive care se face la nivel naţional. Şi asta pentru că, dacă nu ar primi personal calificat de la Spitalul Judeţean, ei nu ar dispune decât de şoferi. Ba mai mult decât atât, surse medicale susţin faptul că ei nu pun la dispoziţie decât şoferi şi carburanţi, iar personalul medical specializat, medicamentele, materialele sanitare şi întreţinerea aparaturii medicale sunt costuri suportate de Spitalul Judeţean Argeş. În concluzie, dacă Spitalul Judeţean nu ar pune la dispoziţie nimic, SMURD-ul nu ar avea voie să facă nici măcar o injecţie unui pacient. Se pare că, se face foarte mult caz pe competenţa echipajelor SMURD, deşi ei nu deţin nimic. Aportul cu care vine SMURD-ul constă în şoferii pe care îi pune la dispoziţie şi în banii de combustibil. Acestea sunt principalele motive pentru care medicii din urgenţe susţin că SMURD-UL  a obstrucţionat calitatea Ambulanţei doar prin reclamă. Asta deşi personalul este tot cel din urgenţe, ba se pare chiar că se fac presiuni pe medicii din urgenţe pentru a face gărzi pe SMURD. Se pare că reprezentanţii SMURD, culeg doar roadele deşi suportul material şi meritele sunt ale altora.

Pe structura SMURD, domină constatările de deces

O altă problemă ridicată de argeşeni în ultima perioadă este aceea că ambulanţele SMURD adună oamenii de pe stradă în loc să se ocupe mai mult de solicitările venite prin 112. Iar surse din interiorul SMURD susţin această idee, justificând faptul că ei aşa primesc mai mulţi bani pentru combustibil. Sursa de finanţare a SMURD este din bugetul local şi o mare parte din accizele pe carburanţi. Însă se pare că dacă preiau un caz de pe stradă, care de regulă sunt cazuri sociale, şi este vorba de consumul de alcool, şi îi duc la urgenţă, ei primesc până la de trei ori mai mulţi bani pentru carburanţi decât dacă preiau un caz prin serviciul 112.Iar prin serviciul de 112,media solicitărilor pentru SMURD este de 3-4 cazuri/24 de ore, în timp ce media solicitărilor pentru Ambulanţă este de 120 cazuri/ 24 de ore. Ba mai mult, surse medicale întăresc ideea conform căreia pe structura solicitărilor, pe SMURD domină constatările de deces. „ Nu ştiu dacă primesc mai mulţi bani sau nu dacă preiau oamenii de pe stradă. Însă vă pot spune că noi în urgenţe ne ocupăm doar de ce este acut, noi nu suntem Policlinică. În momentul în care SMURD-ul îi aduce noi îi consultăm, şi dacă nu au funcţiile vitale afectate, le dăm drumul. Societatea nu este obligată să suporte viciile acestor cazuri sociale. Însă cei de la SMURD nu au personal calificat, nu au voie să facă nicio injecţie, ei lucrează cu medicii din urgenţe care fac gărzi şi pe SMURD. Numai că media solicitărilor pe SMURD este mult mai mică decât cea de pe Ambulanţă. SMURD-ul este bun din punctul meu de vedere, dar mai mult pe partea de descarcerare”, a declarat Gheorghe Frătoaica, medic UPU Argeş.  Andreea Matei