Georgiu Gingăraș, noul director al CSN Bascov: „Argeşul va avea pistă internaţională de canotaj”

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru social-democrat al Tineretului şi Sportului din perioada 2001-2004, Georgiu Gingăraş, a fost ales în 2010 preşedinte al organizaţiei judeţene Argeş a Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR). Bun organizator, sociabil în activitatea sa, Georgiu Gingăraş, noul director al Complexului Sportiv Naţional Budeasa, cunoaşte foarte bine plusurile şi minusurile din sistem, dar mai ales problemele pe care sportul românesc le are. Fost ministru, deputat sau consilier judeţean, Gingăraş  se poate mândri cu numeroase realizări în fiecare perioadă în care a deţinut aceste funcţii. În interviul care urmează acesta ne-a relatat realizările cu care se poate mândri dar şi planurile de viitor în ceea ce priveşte Complexul Sportiv din Budeasa.


 Ați fost numit de curând director al Complexului Sportiv Național Bascov. Care este prima impresie?

Acest complex are personalitate juridică  şi se află în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, asigurând condiții de cazare, hrană și de pregătire a loturilor naționale și olimpice la caiac. Asta în primul rând, pentru că avem o pistă de caiac unde au loc și competiții, iar în al doilea rând, pentru lotul de haltere, judo pentru care asigură doar antrenament. Noi trebuie să asigurăm toată logistica pentru ca sportivii să facă performanța dorită. Fiecare federație își propune să obțină un anumit număr de medalii și caută cele mai bune condiții. Suntem în competiție și cu alte baze sportive din subordinea ministerului, dar fiecare are specificul ei.
Urmează în viitorul apropiat să facem o pistă internațională de canotaj. Nu eram străin de activitatea Complexului Sportiv din Bascov. În perioada când am condus sportul românesc am contribuit la introducerea  gazelor și înlocuirea centralelor care erau pe combustibil vechi, iar atunci s-au schimbat complet datele și a crescut nivelul de încasări extrabugetare. Dacă înainte de anii 2000 se încasau 200-300 milioane lei vechi, imediat după ce am modernizat au început să încasăm 12-14 miliarde, iar acum ajungem la 20 miliarde încasări proprii care ne asigură întreținerea.

Ați luat măsuri până acum pentru a dezvolta CSN Bascov?

Din păcate fiind într-o zonă bugetară, numărul de angajați este de 37 de persoane cu tot cu conducere și trebuie să ne descurcăm cu personalul pe care îl avem. Măsurile pe care le-am luat sunt cunoașterea echipei și acordarea unei atenții sporite asupra celei mai importante surse de venit a Complexului. Vorbim aici despre cazare, unde trebuie să verificăm frecvent foarte bine camerele pentru a creea condiții optime.

Din punctul dumneavoastră de vedere, sunt bune condiţiile pe care complexul le oferă sportivilor în momentul de faţă?
Avem 50 de camere dotate cu trei paturi, televizor, aer condiționat. Au condiții de trei stele, după părerea mea sunt foarte bune.  De asemenea hrana, esentială în pregatirea sportivilor este foarte bună din punctul meu de vedere, ea fiind bine preparată. În general, complexele sportive au bucătari foarte buni și se mănâncă sănătos,mâncarea se prepară fără înlocuitori și aditivi.

Sală polivalentă la Bascov

Ce investiții aveți in plan?
Avem un teren cumpărat înainte de anii 2000, unde se pretează construirea unei săli de sport pentru a aduce loturi naționale și internaționale de volei, baschet si handbal. La ora actuală gradul de ocupare a cazării a fost de 55% pe parcursul ultimilor ani. Construcţia acestei săli de sport  ne va aduce, cu siguranţă, beneficii și automat va creşte importanţa complexului. Sper să avem posibilitatea să obţinem o finanţare pentru a demara acest proiect cât mai curând.


Ce capacitatea va avea această sală şi ce costuri ar însemna construirea ei?

Depinde cum se dorește: să asigurăm mai multe locuri pentru spectatori sau doar pentru antrenori și sportivi. Terenul de joc trebuie să fie la standard internațional care să asigure înălțimea necesară  jocului de volei dar şi lungimea și lătimea necesare unui teren de handbal și de baschet pentru competiții internaționale. Sala de sport va costa probabil în jur de 500.000 de euro, dar poate avem șansa prin Compania Națională de Investiții  să obținem o  finanțare integrală a construcției, astfel încât să nu ne afecteze bugetul.
La nivel de minister și de complex, împreună cu Elisabeta Lipă am demarat o acțiune pentru a înființa o pistă internațională de canotaj. Se preconizează că se va executa pe partea de mal spre Budeasa, pentru că pe malul drept spre Bascov avem pista de caiac, care este mult mai scurtă. Pista de canotaj are în jur de  2,3 km și mai trebuie încă 200-300 m pentru întoarcere. În prezent, se fac studiile de fezabilitate, investiţia ridicându-se la aproximativ 200 milioane euro şi având termen de execuție de doi ani. Problema pe care o avem la ora actuală este cu o suprafață de 6 – 7 hectare care se află pe proprietate privată și trebuie găsită o soluție prin care complexul să fie pus în posesie pentru a demara această lucrare. Canotajul, la ora actuală, este titrat cu multe medalii și prezintă un interes sporit pentru foarte multe loturi din afară, dar asta presupune organizarea de concursuri internaționale. La anul avem un campionat național de juniori iar în 2017 este un campionat mondial de juniori la caiac. Dacă am reuși să contruim și această pistă de canotaj ar fi extraordinar și pentru județ, pentru că la un moment dat o să vedem competițiile transmise pe plan mondial de la Budeasa. Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Bănicioiu este foarte hotărât să susțină această cerere a Federației.

„Cât am fost ministru s-au construit 300 de săli de sport”


Care au fost principalele lucruri pe care vi le-ați înscris în CV la momentul când ați părăsit Ministerul Tineretului și Sportului?

Am pus în aplicare legea sportului, care trebuia pusă la sfârșitul anului 2000, iar în 2001 am reușit să implementez aplicarea acestei legi, prin care toate federațiile și structurile sportive au obținut un nou certificat de funcționare și am înființat Registrul Sportiv. Toate structurile sportive trebuie să obțină un certificat de structură sportivă  în baza căruia se arată ce discipline se practică. Pentru mine, a fost prima mea mare realizare.  De altfel, o realizare deosebită a fost finalizarea sediului ministerului pentru că acesta era de trei ani în modernizări, refacerea structurii  și am reușit chiar să fac un etaj suplimentar unde am construit câteva săli ( Sala Nadia, Sala Hagi). La ora actuală ministerul are un sediu bun și câteva săli care amintesc de sportivii noștrii mari.De asemenea, am realizat enciclopedia sportului românesc, în patru volume, în care s-a inventariat tot ce se cunoaște despre sportul românesc. Am mai făcut laboratorul anti-doping, unde am contribuit la dotarea cu aparatură și am pornit demersurile pentru autorizarea acestuia pe plan internațional. La ora actuală, dacă se dorește a se lua o probă de la orice sportiv, ea este valabilă la nivel international.


Care sunt cele mai importante investiţii din acea vreme?

Peste 300 de săli de sport contruite prin Compania Națională de Investiții, unde am contribuit cu locațiile de amplasare. Am reactivat patinoarul din Poiana Brașov, care de 10 ani nu mai era activ.  În Argeș am facut un patinoar mobil, care pe timp de vară este folosit ca teren de tenis. Nu a fost județ în care să nu facem nimic. Pentru lotul feminin de gimnastică am modernizat condițiile sălii de sport, iar pentru lotul național de gimnastică masculin am creeat condiții la Bistrița, unde am construit un hotel cu sală modernă. A fost o investiție care, cred eu, a contribuit la performanță.
M-am ocupat de reducerea costurilor prin schimbarea centralelor și ce am mai făcut foarte bun la acel timp, a fost alocarea de fonduri pentru intabularea proprietăților deoarece se trezeau că nu mai le aparține terenul. Inclusiv aici s-a facut intabularea datorita mie, și acum avem terenul, chiar dacă în mod abuziv, am intabulat mai mult care poate aparținea Apelor. Dar e tot la stat…

Politica fair-play-ului

Veți lăsa în plan secund politica în defavoarea funcției de aici?
Când te ocupi de sport poți să faci o singură politică, cea a fair-play-ului. Sportul este, după părerea mea un mijloc de comunicare, de deschidere între oameni. Sportul nu trebuie politizat. Poate, după terminarea programului îmi voi mai da cu părerea , mai ales că sunt şef departament la nivel naţional în UNPR, dar cu siguranţă nu acestea sunt priorităţile mele. Voi discuta şi cu Anghel Iordănescu în vederea găsirii unor soluţii practice şi atractive pentru copiii noştri care, din păcate nu mai au alternative, sunt legaţi mai mult de scaun şi de calculator.