Potrivit prevederilor HG nr. 1091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locurile de muncă, se consideră că un lucrător lucrează în condiţii de izolare atunci când nu are contact vizual şi comunicare verbală directă cu alţi lucrători, în cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o oră, şi când nu este posibil să i se acorde ajutor imediat în caz de accident sau când se afla într-o situaţie critică.
CITEȘTE ȘI: CARTIER REZIDENȚIAL CU BLOCURI DE ȘASE ETAJE ÎNTR-O ZONĂ DE CASE DIN PITEȘTI! CE SPUNE PRIMĂRIA?
Personalul care lucrează în condiţii de izolare trebuie să fie informat cu privire la:
Angajatorul va numi prin decizie o persoană cu atribuţii concrete care să supravegheze lucrătorii care își desfășoară activitatea în condiţii de izolare.
De asemenea, pentru a se putea interveni în timp util în caz de accident sau avarie la locurile de munca în condiţii de izolare, acestea vor fi dotate cu mijloace tehnice care permit legătura cu persoana care asigura supravegherea:
În controalele pe care le vor efectua, inspectorii ITM Argeş vor verifica modul în care se respectă aceste prevederi şi în situaţia în care vor fi constatate deficienţe vor fi dispuse măsuri pentru remedierea acestora. Menţionăm că nerespectarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, referitoare la amenajarea locurilor de muncă în condiţii de izolare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp