Lanţ muntos, descoperit sub gheaţa din Antarctica

DISTRIBUIȚI

Cercetătorii britanici au descoperit sub gheaţa seculară din Antarctica un lanţ muntos care se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea a Marelui Canion american. Acesta ar fi fost sculptat de forţele naturii cu multe milioane de ani în urmă, iar acum se află la aproape 2000 de metri sub nivelul mării.

Cercetătorii de la Newcastle University au realizat recent harta Munţilor Subglaciali Ellsworth, aşa cum au fost denumiţi, folosindu-se de un radar care poate penetra gheaţa antarctică şi de datele furnizate de sateliţi. Au cercetat zona cu ajutorul unei aeronave de mici dimensiuni, dar şi cu snowmobile. În urma analizei lor, reiese că sub peisajul îngheţat se află o vale adâncă de 2.896 de metri, lată de 24 de km şi lungă de aproape 300.000 de km.

„Din punctul meu de vedere, acest lucru demonstrează cât de puţin cunoaştem despre suprafaţa propriei noastre planete. Descoperirea şi explorarea unor peisaje ascunse, necunoscute până atunci, este încă posibilă şi captivantă, chiar şi în zilele noastre”, a declarat Neil Ross, coordonatorul studiului, citat de ibtimes.com.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, mega-canionul s-a format atunci când Antarctica s-a rupt de restul suprafeţei terestre, acum 80 de milioane de ani. Când suprafaţa de pământ desprinsă a ajuns la Polul Sud şi temperaturile au scăzut foarte mult, au apărut gheţarii care au sculptat terenul şi mai mult, creând şanţuri şi fisuri. Potrivit presei internaţionale, este pentru prima dată când cercetătorii au studiat în detaliu regiunile de sub gheaţa antarctică.