ULTIMĂ
ORĂ

Medicul Alexandru Rafila afirmă! Cât de des trebuie să ne vaccinăm anti-COVID?

Cea mai des întâlnită întrebare de pe buzele românilor din ultima perioadă care vizează vaccinul anti-Covid se referă la cât de des sau la ce perioadă trebuie să ne vaccinăm. Dacă despre vaccinul antigripal știm clar că trebuie făcut anual, de regulă la începutul sezonului rece, pentru vaccinul anti-COVID nu avem un răspuns oficial deși s-a vehiculat mult faptul că acest vaccin are efect doar o jumătate de an.

Specialiştii susțin! Odată cu trecerea timpului, anticorpii se diminuează

Până în momentul de față, un singur lucru este clar: vaccinarea ar putea fi periodică. Imunizarea trebuie făcută în mod constant, pentru ca organismul să poată lupta mai uşor cu particulele de virus. Specialiştii spun că, odată cu trecerea timpului, anticorpii se diminuează, deci sistemul imunitar devine din ce în ce mai vulnerabil. Ca să știi exact când trebuie să-l faci, mai întâi ai nevoie de o analiză care determină nivelul anticorpilor din organism, susțin specialiștii. Cu lămuriri suplimentare vine medicul Alexandru Rafila care susține că trebuie să ne vaccinăm anual sau cel mult la doi ani, asta și pentru că virusul suferă mutații.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că vaccinul trebuie repetat din două motive. În primul rând, virusul suferă mutaţii, astfel că şi vaccinul trebuie să aibă ajustările necesare, pentru a face faţă.

În al doilea rând, organismul omului se comportă diferit, astfel că nu se poate spune că produce suficienți anticorpi. Alexandru Rafila, reprezentant al OMS, a declarat recent că este posibil să avem cicluri de vaccinare similar cu cele pentru prevenirea infecției gripale pentru a putea determina nivelului de anticorpi din organism.

Vaccinurile trebuie să țină pasul cu noile mutații

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente.

Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”.

 

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.