Nepăsarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere face ca românii și turiștii străini să se bucure de splendoarea Tansfăgărășanului doar două, trei luni pe an. De fiecare dată când subiectul apare se spune că se vor face consolidări și se vor construi copertine pentru ca drumul care leagă Muntenia de Transilvania să fie deschis în marea majoritate a anului, dar, de fiecare dată toate acțiunile rămân la stadiul de promisiuni. Mai mult, în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, reprezentanții CNAIR au blocat cu blovani drumul din cauză că au lăsat pe ultima sută de metri dezăpezirea Transfăgărășanului.
Dumitru Grecu: „CNAIR au administrat cu rea credință fondurile publice destinate drumurilor”
Patronul Complexului Valea cu Pești, Dumitru Grecu, a fost primul care a luat atidudine după ce CNAIR a blocat accesul pe Transfăgărășan cu bolovani. Afaceristul a comparat acțiunea cu controversata noapte în care s-a adoptat controversata OUG 13, susținând că „exemplul politicienilor, noaptea ca hoții, au blocat Transfăgărasanul cu pietre după ce în prealabil l-au curățat de zăpadă”. „Pur și simplu oamenii de la drumuri au înnebunit…, pe exemplul politicienilor, noaptea ca hoții, au blocat Transfăgărasanul cu pietre după ce în prealabil l-au curățat de zăpadă. Oare ce-i în mintea lor? Cine suportă costurile acestei operațiuni și apoi a operațiuni de degajare a drumului? Evident că noi, cei care le plătim și salariile imense ca să ne batjocurească și să ne umilească. Sute de turiști străini au venit în zonă special pentru Transfăgărașan care în ultimii ani a intrat în patrimoniul turistic universal, depășind granițele României. Nimănui nu-i pasă! Nici un politician din cei pe care i-am ales nu ia atitudine. Nu există nici o explicatie pentru blocarea unui drum național care prin lege trebuie să fie deschis circulației publice. Suntem în mileniul III și nicăieri în Europa nu mai există nici un drum de altitudine blocat în această perioadă. Vă promitem că prin intermediul Asociațiatiei Turistice Transfăgărașan, vom lua atitudine și vom acționa în instanță, inclusiv cu plângeri penale pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri și subminarea economiei naționale, pentru defăimarea imaginii României. Având în vedere că administratorul drumurilor publice, până anul trecut CNADNR în prezent CNAIR, au administrat cu rea credință fondurile publice destinate drumurilor, vă propunem să luăm cu toții atitudine împotriva acestei companii, inclusiv prin acționarea în instanță pentru orice tronson de drum din România care nu respectă normele de siguranță a circulației. Cred că numai uniți putem schimba ceva în această țară” a spus Dumitru Grecu.
Grupul Posada: „Acces oprit către cel mai frumos drum din lume” Singurul drum de altitudine din Europa închis într-o lună de vară!
Grupul Posada a reacționat după ce CNAIR a decis să nu deschidă Transfăgărășanul. Pe lângă faptul că turismul pe cel mai frumos drum din Europa este oprit din cauza neglijenței, oamenii de afaceri au criticat dur atât compania națională, cât și Consiliul Județean Argeș. „Pe data de 8 iunie presa națională anunța deschiderea Transfăgărășanului, în urma unei acțiuni de deszăpezire derulată în zonă de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Din păcate, însă, o parte dintre turiștii care au urcat la munte special pentru a traversa „cel mai frumos drum din lume” – așa cum l-au numit specialiștii Top Gear – au făcut calea întoarsă din cauza faptului că Transfăgărășanul a rămas, de fapt, închis în continuare. Deși deszăpezirea este încheiată, strada este curată, iar pericolul de avalanșă tinde spre zero, autoritățile au găsit de cuviință să închidă un sector de 13 km de drum chiar în zona cea mai căutată de turiști, între Tunelul Transfăgărășanului și Bâlea Cascadă. Situația a produs nemulțumire în rândul vizitatorilor veniți de la mulți kilometri distanță, care nu au putut să traverseze Transfăgărășanul în ciuda vremii foarte frumoase (cu +20 de grade Celsius)” a transmis Grupul Posada.
Bătaia de joc a ministerului Transporturilor afectează mii de turiști și sute de privați
În condițiile în care vremea bună a sosit devreme și zăpada s-a topit, este absurd ca un puternic simbol al României, care ne promovează din punct de vedere turistic mai mult decât orice logo la supra-preț, să fie în același timp și singurul drum de altitudine din Europa care este închis în luna iunie, la 20 de grade Celsius, fără niciun pericol de avalanșă, în lipsa zăpezii! Faptul că autoritățile preferă să închidă obiective turistice în loc să investească în asigurarea unor condiții normale de folosire a acestora spune totul despre viziunea strategică pe care autoritățile o au pentru turismul din România. Iar cazul Transfăgărășanului nu este singular.
Minciuni frumoase de la ministrul Cuc!
Cel mai spectaculos drum din țară, Transfăgărășanul, ar putea beneficia de lucrări astfel încât să fie deschis mai multe luni pe an, promitea ministrul Transportului când a vizitat Argeșul. Pentru drumul care face legătura dintre Pitești și Sibiu, care trece pe lângă Vidraru și cetatea Poenari, a fost scos la licitație SF și proiectul tehnic, pentru acestea existând un buget de 1,5 milioane lei. Conform proiectului, drumul va trebui să fie accesibil o perioadă mai lungă din an. Studiul de fezabilitate va reliefa soluțiile optime pentru ca Transfăgărășanul să fie deschis mai multe luni pe an. ”Am scos la licitație atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul tehnic pentru acest obiectiv de investiții, urmând să scoatem și expertiza”, a explicat ministrul. Suma alocată este de 1,5 milioane de lei, ”necesară și suficientă pentru actualul stadiu”, spunea Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc la Pitești.
Salvamont Argeș: „Drumul putea fi deschis de o lună!!!”
Reprezentanții CNAIR susțin că Transfăgărășanul nu poate fi ținut deschis tot anul din cauza pericolului de avalanșe și a zăpezii de pe drum. Directorul Ion Sănduloiu a explicat pentru Obiectiv de Argeș că riscul însemnat de avalanșe este la altitudini mai mari de 1700 de metri, iar, dacă s-ar dori ca drumul declarat cel mai spectaculos din Europa, autoritățile centrale ar putea face investiții, astfel încât să fie deschis pe tot parcursul anului. „Risul major de avalanșe pe perioada iernii este în sectorul superior, de la Conacul Ursului până la Bâlea Cascadă. Mai jos, există un risc doar dacă s-a depus foarte multă zăpadă. În schimb avalanșele se petrec o dată la trei-patru ani, fără a afecta drumul” a spus Sănduloiu. Mai mult, șeful salvamontiștilor argeșeni consideră că „nu ai cum să ții deschis drumul dacă nu se fac investiții. Ar trebui făcute expertize și să se construiască copertine în zonele de risc”.
Au promis copertine, dar au adus bolovani
După sute de promisiuni de la nivel județean, cât și național, Transfăgărășanul este deschis doar două, trei luni pe ani. CNADNR, compania care a dat naștere noului CNAIR, a refuzat de fiecare dată să dea deschidă DN7C mai devreme de 16 iunie (2016). Din câte se pare, nu se poate vorbi de altceva decât de o nepăsare a autorităților centrale pentru o zonă care este cunoscută în întreaga lume și refuză să facă investiții pentru ca Transfăgărășanul să fie deschis tot anul. Mai mult, oamenii care s-au perindat în fruntea Ministerului Transporturilor au promis cu fiecare ocazie că se vor construi copertine pentru a limita pericolul dat de avalanșe. Astfel, un drum considerat o minune a lumii este lăsat „să moară” din cauza indolenței autorităților.
Sănduloiu: „Risul major de avalanșe pe perioada iernii este în sectorul superior, de la Conacul Ursului până la Bâlea Cascadă. Mai jos, există un risc doar dacă s-a depus foarte multă zăpadă. În schimb avalanșele se petrec o dată la trei-patru ani, fără a afecta drumul”
Asociația Turistică Transfăgărașan amenință CNAIR cu plângeri penale pentru abuz în serviciu
„Pur și simplu oamenii de la drumuri au înnebunit…, pe exemplul politicienilor, noaptea ca hoții, au blocat Transfăgărasanul cu pietre după ce în prealabil l-au curățat de zăpadă. Oare ce-i în mintea lor? Cine suportă costurile acestei operațiuni și apoi a operațiuni de degajare a drumului? Evident că noi, cei care le plătim și salariile imense ca să ne batjocurească și să ne umilească. Sute de turiști străini au venit în zonă special pentru Transfăgărașan care în ultimii ani a intrat în patrimoniul turistic universal, depășind granițele României. Nimănui nu-i pasă! Nici un politician din cei pe care i-am ales nu ia atitudine. Nu există nici o explicatie pentru blocarea unui drum național care prin lege trebuie să fie deschis circulației publice.”
După publicarea în ediția de print a ziarului Obiectiv de Argeș, CNAIR a decis deschiderea Transfăgărășanului cu anumite restricții. „Mâine, 16 iunie 2017, ora 7 00 se va deschide circulația rutieră și pe sectorul închis pe timp de iarnă, Piscu Negru (km 104+000) și Cabana Bâlea Cascadă (km 130+800). Precizăm că pe acest sector este interzisă circulația pe timpul nopții, între orele 21:00 și 07:00, din cauza vizibilității reduse (ceață) și a fenomenelor meteorologice neprevăzute ce pot pune în pericol siguranța participanților la trafic. Menționăm că în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea circulația se desfășoară la altitudinea de 2042 m. În urma reviziei speciale de astăzi, 15.06.2017, efectuată în baza Deciziei Directorului General al CNAIR SA, Ștefan Ioniță și în conformitate cu Regulamentul de funcționare al DN 7C – Transfăgărășan, s-a decis deschiderea circulației și pe sectorul de drum închis până acum. Informăm participanții la trafic de faptul că sectoarele cu pericol de căderi de stânci, pietre și viituri sunt între km 56+700 – km 116+000 și km 117+100 – km 132+800. Cele mai periculoase zone sunt următoarele: km 59+800 – km 60+500; km 61+100 – km 62+450; km 87+000 – km 95+000; km 110+200 – km 110+600; km 115+300 – km 116+000; km 117+100 – km 118+200; km 119+200 – km 119+500; km 124+900 – km 126+000; km 128+500 – km 129+000; km 132+700 – km 132+800. Toate aceste sectoare sunt semnalizate corespunzător și CNAIR SA nu recomandă staționarea autovehicolelor” transmite compania de drumuri.
Alex Vlad
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp