Pădurea Trivale. Senatorul Dănuț Bica: „Doriți să anulăm totul când este proiectul în faza finală și să o luăm de la zero?

Cea mai sigură și rapidă variantă pentru protejarea Pădurii Trivale este declararea aceteia ca arie protejată de interes național, a explicat senatorul Dănuț Bica. Demnitarul a intervenit în ședința de Consiliul Local Pitești din această după amiază la proiectul prin care se dorește de către majoritate declararea ca pădure parc și a explicat de ce nu ar trebui să se întâmple acest lucru. Bica a susținut că timp de 13 ani s-a muncit pentru a întocmi documentațiile, iar în acest moment proiectul pentru declararea Pădurii Trivale ca arie protejată este la un pas de a fi adoptat de către Guvern. De asemenea, senatorul liberal a întrebat de ce ar fi nevoie ca totul să fie reluat de la zero.

„Pădurea Trivale este extrem de importantă pentru mine. Ceea ce numim zona de promenadă a fost amenajată în 1900 într-o pădure seculară. La începuturile democrației în România, atât autitățile locale, cât și societatea civilă a considerat că este necesar de declararea ca arie protejată. Din acest motiv, proiectul prin care Pădurea Trivale trebuia declarată arie protejată a fost de interes pentru mine. În 2010, la ordinului prefectului, au fost demarate procedurilor de declarare.

La dosarul respectiv au stat avizele a patru instituții importante: CJ Argeș, Primăria Pitești, Diecția Silvică și Direcția de Argicultură. Au urmat 13 ani de muncă. Au fost întreprinse numeroase acțiuni prin care s-a dorit clarificarea situației juridice, reviziurea suprafețelor de teren care urmează să facă parte din aria protejată, obținerea avizelor. Într-un final, ca urmare a punerii la dispoziție a documentației.

În luna februarie 2021, pe pagina Ministerului Mediului a fost postată dezbaterea pentru ordinul de ministru prin care Pădurea Trivale  să fie declarată rezervație naturală și arie protejată.

În opinia mea, ar reprezenta cea mai sigură și cea mai rapidă soluție pentru protejarea acestei zone. Aceste documente urmează să fie puse în dezbatere publică. În ceea ce privește gradul de accesibilitate a publicului larg în zonele de arii protejate, acestea sunt de mai multe feluri. Întrebarea pe care o pun, de ce după ce ați fost de acord să se parcurgă aceste etape, acum doriți să anulăm totul când este proiectul în faza finală și să o luăm de la zero? Nu considerați că există un risc major de a pierde ceea ce vrem să protejăm?” a spus Dănuț Bica.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.