prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

RebelX – dovada că rock-ul nu a murit în România! Două zile de muzică și energie în Lunca Argeșului!

Muzica rock nu a murit în România, dovada fiind cele două zile în care pe scena festivalului RebelX au urcat tineri care au transmis energia și emoția melodiilor ascultate și fredonate pe ascuns de ai noștri înainte de Revoluție. Nu am făcut parte din generația „La Pietre”, dar am fost „crescut” de cei care se strângeau în Piața Vasile Milea și făceau schimb de casete, ceea ce m-a făcut să ascult muzica pe care am putut să o ascult în ziua de astăzi.

O călătorie muzicală între trecut și prezent

Blues, glam, rock și metale grele. Asta s-a auzit în Lunca Argeșului din partea copiilor și a artiștilor cunoscuți, atât în țară cât și peste hotare, unde au participat sute sau chiar mii de persoane care apreciază genul muzical, dar și aciuați care au găsit o oportunitate de a face mișto de cei care au venit să asculte trupele preferate sau pe prietenii lor.

Din categoria „new entry”, The Wax Road, Stiff Kiks, The Voodoo Child sau Myst au fost peste așteptări. The Wax Road au mai avut un concert în Pitești înainte de pandemie, moment în care am rămas absolut uimit de modul în care niște puștani din Republica Moldova au adus genul stoner la un alt nivel, și nici de această dată nu au dezamăgit.

291726149 148264647861160 3931842347017987289 n 1024x683 1

Stiff Kiks, care ar putea fi comparați cu Motley Crue, Poison sau Steel Panther, dar din România, au adus scena glam din anii `80 pe scena din Pitești. Păr în vânt, cămăși colorate, „just have fun” și muzică de distracție tipică celor care purtau tocuri și își aranjau părul lung cu fixativ în acea perioadă. Au reușit să readucă acea amintire veche printre cei care erau fani ai genului muzical.

291712192 148264267861198 8327079068123961688 n

Revenind pe plan local, The MYST, au îmbinat acusticul și distorsul timp de o oră. Sunt mici. Dar, au un ditai potențialul. Basistul, chit că e cu ceva ani mai mare decât restul trupei, mi-a amintit de anumite linii melodice din trupe pe care nu le-am prins când artișii erau în viață. Chitara… nu mai spun. În acel moment simțeam că m-am întors în timp și eram la un concert Stevie Ray Vaughan combinat cu AC/DC.  E de bine… mai avem o șansă!

The Voodoo Child, nume inspirat din una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Hendrix, au adus pe platoul din Parcul Lunca Argeșului melodiile ascultate de părinții sau chiar bunicii noștri: Led Zeppelin, Joan Jett, AC/DC și altele. Sunetul și vocea acestor copii a fost desprinsă dintr-o călătorie în timp. Back to the `70s – `80s.

vvvv

Cocalarii puși pe fugă de greii metalului românesc

Pe lângă sutele de persoane iubitoare ale acestui gen, fiind intrare gratuită, s-au aciuat și „glenuțe goale” curioase pentru a vedea ce se întâmplă. De la Salam sau Guță la Gothic și Bucovina e diferență. Primii cântă despre bani, despre cât de „șmenar tre` să fii”, iar ceilalți despre mitologie, viața de zi cu zi sau chiar un omagiu adus unui om care a savat zeci de vieți în tragedia de la Colectiv. Acesta a fost și motivul din care mulți au luat-o la sănătoasa la primele acorduri de chitară.

292357160 148264484527843 120919652652642860 n

Gothic sunt duri. Sunt undeva la confluența de heavy metal cu death metal. Sunt prezenți pe scenele din țară din 1992 și au reușit să pună publicul în mișcare cum o făceau încă de pe vremea respectivă.

buc

Bucovina… „Preste vârfuri luna trece / Și se-ascunde-n câte-un nor / Mă îmbrățișează rece / Și fuge cu al meu dor” a fost una dintre melodiile clujenilor care au încheiat festivalul RebelX.Ardelenii, cu prezențe la festivaluri renumite din străinătate, au reuși să pună în mișcare pe cei prezenți, chiar dacă aveau doi ani sau 80 ani. Chit că au îmbătrânit, băieții încă transmit energia cu care ne-au obișnuit de peste 20 de ani de când urcă pe scene.

Ca și o concluzie, prima ediție a festivalului RebelX a fost un real succes și sperăm ca să nu fie ceva unicat. Sunt mulți tineri care au pus mâna pe un instrument și merită să aibă un loc în care să se lanseze.

Pe scurt: Felicitări!

Sursa video: Super TV

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs