Văsîi și Scarlat – condamnați definitiv în Dosarul Publitrans! Câți ani vor sta după gratii?

Oamenii de afaceri Gheorghe Văsîi și Constantin Scarlat au fost condamnați definitiv, alături de Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, la patru ani de închisoare cu executare de către magistrații Curții de Apel București. După mai bine de șapte ani de procese, lotul inculpaților din celebrul dosar și-au aflat astăzi sentința, unii fiind achitați, alții fiind condamnați la închisoare cu executare. Este și cazul celor doi afaceriști care au fost acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. De asemenea, magistrații forului superior din Capitală au decis să le reducă celor doi sentința de la șase ani închisoare, potrvit deciziei date de către Tribunalul București în anul 2020, la patru ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! TUDOR PENDIUC MERGE LA ÎNCHISOARE! SENTINȚĂ FINALĂ ÎN DOSARUL PUBLITRANS!

„Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Scarlat Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată, prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin. l C.p. cu referire la art. 309 C.p. cu aplicarea art.35 alin. l C.p. , art.5 C.p. (2 acte materiale) de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Scarlat Constantin să execute pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare. In baza art. 67 alin. 2 C.pen. in referire la art. 68 alin. 1 lit. c C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitării drepturilor prev. la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C.pen. , constând in interzicerea dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implica exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public , pe o durata de 3 (trei) ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totala ori a restului de pedeapsa, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. In baza art.65 alin. 1 si 3 C.pen. aplică aceluiaşi inculpat pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C.pen. , constând in interzicerea dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implica exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei aplicate.

Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Văsîi Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în forma calificată, în formă continuată, prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin. l C.p. cu referire la art. 309 C.p. cu aplicarea art.35 alin. l C.p. , art.5 C.p. (2 acte materiale) de la 6 ani închisoare la 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Văsîi Gheorghe să execute pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare. In baza art. 67 alin. 2 C.pen. in referire la art. 68 alin. 1 lit. c C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitării drepturilor prev. la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C.pen. , constând in interzicerea dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implica exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public , pe o durata de 3 (trei) ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totala ori a restului de pedeapsa, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. In baza art.65 alin. 1 si 3 C.pen. aplică aceluiaşi inculpat pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. la art. 66 alin. 1 lit. a, b si k C.pen. , constând in interzicerea dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implica exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei aplicate” se arată în decizia magistraților CAB.

Iată acuzațiile aduse de procurorii DNA:

„Inculpații Văsîi Gheorghe şi Scarlat Constantin, reprezentanți ai S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. şi S.C. CNCD S.A., au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deţine un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, pentru a argumenta şi susţine dispoziţiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv că asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. deţine autobuzele respective. În conivenţă cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpaţii Văsîi Gheorghe şi Scarlat Constantin, începând cu data de 22.02.2008 şi până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenţiei, au semnat adrese de înaintare către Primăria Piteşti pentru a încasa subvenţia şi au semnat procesele-verbale de validare şi verificare a subvenţiei, în baza cărora inculpatul Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către asocierea S.C. CNCD S.A./ S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A”

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.