Vestea anului! Începe construcția celei mai așteptate autostrăzi din Sudul țării! Legătură directă cu Bulgaria!
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) anunță că pe 19 decembrie vor fi deschise ofertele pentru constructorii care vor întocmi studiul de fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu. Pe baza acestui studiu, se va stabili dacă drumul va fi autostradă sau drum expres și vor fi luate decizii privind conexiunile cu alte obiective de investiții, inclusiv Podul Giurgiu-Ruse. Noua autostradă va avea un impact semnificativ în sudul țării, asigurând o legătură directă cu Bulgaria, un traseu frecventat anual de mulți români.
CITEȘTE ȘI: Spital renumit din Argeș angajează! Șapte posturi scoase la concurs!
Contractul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, are o durată de 18 luni, iar desemnarea câștigătorului este estimată pentru primul trimestru al anului viitor. Această fază de proiectare va defini traseul, profilul (autostradă sau drum expres) și va stabili conexiunile cu alte proiecte de infrastructură, precum Podul Giurgiu-Ruse II.
Importanța autostrăzii/drumului expres București-Giurgiu
Un Drum de Mare Viteză între frontiera cu Bulgaria și rețeaua de autostrăzi din zona Bucureștiului (A0/A1) va oferi condiții moderne de transport, nu doar între București și Giurgiu, ci și pe coridoarele europene spre Nădlac II, Suceava-Siret/Iași-Ungheni. Deși DN 5 București-Giurgiu are două benzi pe sens, drumul traversează mai multe localități, iar viteza este redusă în zonele cu restricții, generând ambuteiaje și accidente.
În Bulgaria, se lucrează deja la autostrada dintre Veliko Tărnovo și Ruse, două dintre cele trei secțiuni fiind deja în construcție, cu termene estimate de finalizare pentru 2028.
• Autostrada/Drumul Expres va însemna dezvoltare economică, atragerea de noi investiții și îmbunătățirea siguranței și confortului în trafic.
Noua autostradă va avea un rol esențial după aderarea la Schengen
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că, odată cu aderarea la spațiul Schengen pe 1 ianuarie 2025, timpii de așteptare la frontiere vor scădea considerabil. Astfel, șoferii români vor putea reduce semnificativ durata călătoriilor grație autostrăzii care va ajunge până în Bulgaria.
„Este oficial! De la 1 ianuarie 2025, România va deveni membru deplin al Spațiului Schengen, inclusiv la frontierele terestre. În acest context, eliminarea controlului la frontieră pentru transportul feroviar va reduce timpii de staționare cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren la punctele vamale de la Curtici, Valea lui Mihai, Salonta, Episcopia Bihor și Carei”, a precizat ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp