Izvorul Tămăduirii, prima mare sărbătoare după Paşte. Ce nu este bine să faci în această zi? Aduce ghinion tot anul!

Marea sărbătoare din Vinerea Luminată are legată de ea o mulțime de obiceiuri, dar și câteva interdicții. Astăzi îți explicăm tot ce trebuie să știi despre tradiții si superstiții de Izvorul Tămăduirii!

CITEȘTE ȘI: DECIZIE RADICALĂ PENTRU CEI CARE STAU LA BLOC! ANUNȚUL A FOST FĂCUT ACUM!

Vinerea Săptămânii Luminate reprezintă o mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și poartă numele de Izvorul Tămăduirii, anul acesta fiind celebrată pe 10 mai.

Izvorul Tămăduirii se sărbătorește în fiecare an în prima vineri de după Paște. Credincioșii spun că această zi are o semnificație aparte pentru că se „sfințesc apele”. Astfel că există și în acest caz o serie de obiceiuri de care românii țin seama.

Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

De unde vine sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Originea sărbătorii vine dintr-o legendă, conform căreia o minune s-ar fi petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol.

Se spune că un om orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor. El a ajuns la acest izvor călăuzit de cel care avea să fie împărat al Bizanțului, Leon I, căruia îi ceruse apă. Maica Domnului l-a îndemnat pe acesta să îndrume omul orb către izvorul care l-a vindecat.

Ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii? Aduce ghinion tot anul! Cum să ne ferim de rele?

Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Scumpă sau Vinerea Luminată este a cincia zi din săptămâna după Paşte.

Se spune că dacă muncești în această zi vei avea ghinion tot anul. Gospodinele nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Însă românii mai au o serie de obiceiuri pe care le țin cu ocazia acestei sărbători.

În această zi, în bisericile din întreaga ţară preoţii săvârşesc slujba de sfințire a agheasmei mici.

Se spune că această agheasmă are puteri tămăduitoare. Cu ea se stropeşte apoi fiecare încăpere a locuinţei, cu excepţia băii.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.