Mormântul regelui Mihai trebuia finalizat acum doi ani

DISTRIBUIȚI
necropola, regele mihai, curtea de arges, manastire

Zvonurile, le-am putea numi chiar intoxicaţii, că Regele Mihai ar fi murit în urmă cu câteva luni sau vestea că acesta este grav bolnav au atras atenţia opiniei publice asupra autorităților locale și religioase din Curtea de Argeș care au dovedit ineficienţă maximă în construirea necropolei de lângă Mânăstirea Curtea de Argeş. Au trecut aproape șapte ani de la punerea pietrei de temelie, dar în momentul actual, în afară de zona mormintelor, noua catedrală nu este gata. Asta în condiţiile în care, în 2009, s-a estimat că lucrările vor fi încheiate în maxim 5 ani. 

Regele Mihai ar putea fi înmormântat printre schele

În anul 2009, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a început construcția unui lăcaș de cult, lângă Mânăstirea Curtea de Argeș pentru a putea adăposti locurile de veci ale Regelui Mihai și ale Reginei Ana şi ale urmașilor lor. Se știe că necropola regală a României este la Mânăstirea Curtea de Argeș, locul în care sunt înmormântați în biserica episcopală regii Carol I, Ferdinand şi reginele Elisabeta şi Maria. Din cauză că în edificiul din secolul al XVI-lea , ctitorie a lui Neagoe Basarab, nu mai există loc pentru alte cripte, în 2007 s-a luat decizia construcției altei catedrale, lângă vechea biserică. Construcția are 36 de metri lățime în zona fațadei, iar înălțimea turlei centrale este de 21 de metri. La intrare s-a construit un spațiu destinat necropolei regale, unde sunt proiectate 16 morminte pentru membrii familiei regale, iar în spate se află biserica.  O parte din fonduri a venit de la Ministerul Culturii, altă parte de la Fundaţia Principesa Margareta, de la simpatizanţi ai monarhiei şi de la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, din donaţii. Am spus din donaţii tocmai ca să subliniem că Arhiepiscopia are venituri proprii, prestează activităţi comerciale, şi tot ea ar fi beneficiat de pe urma acestui edificiu: vânzare de bilete şi nu numai. Doar că se vede de la o poştă că între Biserică şi Monarhie, la Curtea de Argeş, nu este deloc o relaţie normală.

Pe şantier, nici ţipenie de om

Se munceşte la foc continuu, ne-a declarat telefonic cel care le ştie pe toate la Arhiepiscopie, mâna dreaptă a Preaînaltului Calinic, părintele Caliopie. Şi pe soare şi pe vreme rea, a adăugat acesta. La numai o oră de la declaraţia domniei sale am realizat pozele alăturate din care se vede de la o poştă că, pe şantier nu-i nici ţipenie de om, doar un buldozer care ţipă de singurătate. Potrivit părintelui Caliopie Ifim, muncitorii muncesc de zor la finalizarea necropolei. Ca şi când n-ar fi nicio problemă, acesta ne-a mai spus că, zona mormintelor regale este finalizată de aproximativ un an de zile. Cu alte cuvinte n-ar trebui să ne facem griji că lucrarea e departe de a fi finalizată, e de roşu, n-are geamuri, uşi, tencuială, nu-i gravată, nu-i pictată, nu-i sfinţită, are folie pe acoperiş şi schelele încă puse. Loc de gropi este, s-o fi cimentat. Că ceea ce este deasupra pământului nu ne face cinste, în primul rând nouă, ca neam, nu mai contează. 

 Ne-am obişnuit cu informaţiile denaturate pe care le primim de la Ahiepiscopia Argeşului şi Muscelului sau nu le primim deloc,( în cele mai multe dintre cazuri), dar noi, ăştia mai puţini evlavioşi, mai laici, cum s-ar zice avem pretenţia ca preoţimea, mai ales asta cu accent profund de călugărie să aibă un alt comportament şi în niciun caz să strâmbe adevărul. Nu mai zicem că e şi post, părinte Caliopie, nu?Primarul Nicolae Diaconu, edilul oraşului Curtea de Argeş a fost mândru nevoie mare când maiestăţile lor au păşit pe meleagurile Basarabilor şi au fost de acord ca localitatea să fie numită Oraş Regal. S-a tras în poze, s-a plimbat în sus şi-n jos şi-atât. A rămas cu denumirea, că de făcut, n-a făcut nimic pentru a merita această numire.