prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Pericol pe litoralul românesc. Carne şi produse din carne vechi, igienă necorespunzătoare. 251 de unităţi alimentare controlate

Pericol pe litoralul românesc. Carne şi produse din carne vechi, igienă necorespunzătoare

litoral mare turisti

În prima săptămână a acestei luni, inspectorii sanitari veterinari au verificat mai multe unităţi de alimentaţie publică de pe litoralul românesc şi au dat amenzi de sute de milioane de lei, în cadrul acţiunii pe care o numesc Comandamentul Sezon Estival 2024.

„Activitatea inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor se axează, în principal, pe prevenţia apariţiei riscului şi a pericolelor privind siguranţa alimentară, protejarea sănătăţii publice şi, implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul Mării Negre.

Echipele de control verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Ca urmare a acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024, menţionăm că, până la această dată nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea turiştilor”, se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.

251 de unităţi alimentare controlate

Astfel, între 1 şi 6 iulie, au fost verificate 251 de unităţi de alimentaţie publică: 110 restaurante, 4 pizzerii, 23 de unităţi tip fast – food, 7 braserii, 12 unităţi de tip bufet, 9 baruri, 2 snack-bar-uri, 39 de rulote, 17 magazine alimentare, 22 de laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un magazin alimentar, 3 unităţi tip bistro şi o tonetă.

În urma controalelor, au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 396.000 de lei, şi au fost emise 2 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 2 ordonanţe de interzicere a activităţii. S-a confiscat în vederea distrugerii o cantitate de 122,7 de kg produse de origine animală (carne şi preparate din carne), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat nereguli în ceea ce priveşte:

  • depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • condiţii necorespunzătoare de igienă a spaţiilor şi echipamentelor de lucru;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs