prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Stai la casă? Care dintre vecini are dreptul să parcheze pe trotuar și care nu! Poliția dă amenzi!

Stai la casă? Care dintre vecini are dreptul să parcheze pe trotuar și care nu! Poliția dă amenzi!

Sunt extrem de numeroase situațiile în  care proprietarii de case s-au confruntat cu șoferi care au parcat pe trotuarul din fața locuinței lor. De multe ori confruntările au dus la violențe, a intervenit poliția, s-au dat amenzi și char s-au întocmit dosare penale. În unele cazuri, pe gardul sau pe peretele imobilului au apărut semne de interzicere a parcării. Dar, conform legislației din România, are proprietarul dreptul exclusiv de a parca pe trotuarul din fața casei sale?

CITEȘTE ȘI: Șocant: Va fi din nou închisă Valea Oltului! Anunțul a fost făcut! Află când și de ce!

Trotuarele, spațiile verzi și chiar prima bandă de circulație sunt adesea transformate în locuri de parcare. Proprietarii de locuințe afișează diverse mesaje pe gardul sau peretele casei pentru a descuraja alți șoferi să parcheze acolo.

Totuși, potrivit legii, doar proprietarul imobilului are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei sale?

Conform legii, trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public. Pentru a deveni proprietate privată, ar trebui ca proprietarul să plătească un impozit la primărie pentru acea suprafață.

Există și opțiunea de a închiria un loc de parcare de la primărie. În acest caz, doar chiriașul are dreptul de a parca acolo, conform legii. Pentru ca un astfel de loc să fie recunoscut, primăria trebuie să-l marcheze și să-l delimiteze corespunzător.

Chiriașii unui loc de parcare primesc și o pancartă specială, care conține numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul autorizației de închiriere. În anumite situații, primăria poate instala un blocator. Prin urmare, proprietarul unei locuințe nu deține automat și spațiul verde sau trotuarul din fața casei.

Este legal să parchezi pe trotuar?

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Practica judiciară sancționează șoferii care blochează trotuarul, indiferent dacă este vorba despre trotuarul din fața casei sau blocului unde locuiesc. Această regulă se aplică atât proprietarilor de case, cât și altor persoane,” a explicat avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor.

Conform legii, trebuie lăsat un spațiu minim de 1 metru pentru trecerea pietonilor. De asemenea, este important să se respecte reglementările locale. Unele consilii locale au interzis parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate.

Care este amenda pentru parcare neregulamentară?

Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. În 2024, un punct de amendă este echivalent cu 165 de lei, ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 de lei. Amenda maximă poate ajunge la 495 de lei, iar șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.

De asemenea, șoferii pot fi sancționați pentru staționare neregulamentară, cu amenzi între 660 și 825 de lei. Aceleași sancțiuni se aplică și pentru parcare pe spațiul verde. În plus, fiecare primărie poate stabili propriile amenzi pentru parcare neregulamentară, acestea fiind aplicate de Poliția Locală.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs