ULTIMĂ
ORĂ

Alertă! Mii de bugetari puși pe liber! Decizie oficială!

Alertă! Mii de bugetari puși pe liber! Decizie oficială!

Mii de funcționari publici din primării, consilii județene, case de pensii și ministere vor trebui să părăsească locurile de muncă în perioada următoare. O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție interzice angajaților care cumulează pensia cu salariul să își continue activitatea.

Citește și: Spectaculos! Sute de angajați și utilaje pe șantierul autostrăzii! Va fi gata în curând!

Această hotărâre vizează funcționarii publici care ocupă posturi în baza Codului administrativ (OUG nr. 57/2019) și sunt numiți prin act administrativ, inclusiv angajați din ministere și agenții guvernamentale, prefecți și subprefecți, funcționari din primării și consilii județene, inspectori fiscali, angajați ai ANAF, polițiști locali și funcționari din diverse autorități și instituții publice centrale sau locale.

Totuși, decizia nu afectează personalul contractual din sectorul public (cei angajați pe baza unui contract individual de muncă, reglementat de Codul muncii), cum ar fi profesorii, medicii, asistenții medicali, polițiștii, militarii, jandarmii, angajații companiilor de stat, grefierii, personalul auxiliar din instanțe și magistrații (judecători și procurori), care beneficiază de un statut special.

Bugetarii pensionați nu mai pot opta pentru salariu
Conform hotărârii ICCJ, persoanele afectate nu doar că nu mai pot cumula pensia cu salariul, dar dacă au primit decizia de pensionare, nu mai au opțiunea de a renunța la pensie pentru a-și continua activitatea.
Hotărârea interpretează art. 517 alin. (2) din Codul administrativ și stabilește că, în cazul menținerii la cerere a raportului de funcție publică după îndeplinirea condițiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare duce automat la încetarea raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul ceruse suspendarea plății pensiei.

Alertă! Mii de bugetari puși pe liber! Decizie oficială!

Decizia ÎCCJ, care clarifică o chestiune de drept, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 ianuarie și a intrat deja în vigoare.

Contextul deciziei
Hotărârea vine în urma unei solicitări din partea Tribunalului Suceava, într-un litigiu de muncă, pentru a clarifica dacă un funcționar public care a primit o decizie de pensionare – chiar și suspendată – mai poate continua să lucreze ca funcționar public.
Până acum, Codul administrativ (art. 517, alin. 2) permitea în mod excepțional ca un funcționar public care ajungea la vârsta de pensionare să fie menținut în funcție maximum trei ani peste vârsta standard, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu.

România, printre țările cu cei mai mulți bugetari din UE
Deși autoritățile au promis în repetate rânduri o reducere a aparatului de stat, numărul funcționarilor publici a continuat să crească, depășind 1,3 milioane anul trecut.
La Ministerul Muncii, aproximativ 200 de funcționari vor trebui să-și părăsească posturile, cei mai mulți fiind angajați la casele de pensii (peste 170). În prezent, posturile vacante sunt blocate.
Deși autoritățile nu au o estimare clară a numărului total de angajați afectați, sindicatele estimează că aproximativ 30% din salariații din sectorul public ar putea fi vizați de această decizie.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm