Încă o zi nelucrătoare pentru angajați. Care este calendarul “liberelor” din 2014

9
2mai, zilibera, ponta, sarbatori

Premierul Victor Ponta a afirmat, duminică seară, la un post de televiziune, că Guvernul va declara, probabil, ziua de 2 mai 2014, drept zi nelucrătoare. Ponta a mai spus că ziua ar urma să fie recuperată la o altă dată, astfel încât 1 Mai să fie legat de zilele de sâmbătă şi duminică.

Inițiativa vine după ce Asociaţia de Promovare Litoral-Delta Dunării şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistice din România au cerut Guvernului să declare 2 mai 2014 zi naţională liberă, astfel încât să fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia sărbătorii de 1 Mai, pentru sprijinirea turismului.

 În 2014, angajații vor avea parte de 13 zile declarate libere prin Codul Muncii, o parte dintre ele ca sărbători legale, însă doar zece sunt în timpul săptămânii.

Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare. Primele zile libere din an au fost pe 1 și 2 ianuarie, care au picat miercuri și joi, iar următoarea zi declarată nelucrătoare va fi pe 21 aprilie, luni, a doua zi după Paște.

Ziua Internațională a Muncii, 1 Mai, pică joi, urmând ca anul acesta și vineri, 2 Mai să fie declarată zi nelucrătoare.

Următoarele zile libere, pe care le vor avea românii anul acesta, vor fi de Rusalii, respectiv 8 și 9 iunie (duminică și luni).

Și pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, care anul acesta pică într-o vineri, angajații au zi liberă prin Codul Muncii.

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este și ea zi liberă, pe 30 noiembrie, care anul acesta va fi însă într-o zi de duminică. Liber va fi și a doua zi, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României care va fi luni.

Zilele declarate libere din 2014 se încheie cu sărbătoarea Crăciunului, 25 și 26 decembrie, în zilele de joi și vineri.