prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Patronul fabricii de mezeluri ȘPAK a scăpat de condamnarea de 7 ani închisoare! Cum a fost posibil?

Patronul fabricii de mezeluri ȘPAK, Iulius Șpak, a scăpat de pedeapsa de șapte ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală, potrivit unei decizii date în urmă cu puțin timp de magistrații Curții de Apel Pitești. Acesta a fost acuzat că, în momentul în care un client nu dorea factură pentru produsele pe care le comercializează, angajații menționau „cash” la comanda respectivă, iar marfa era însoțită de o factură fictivă care nu era băgată niciodată în contabilitate.

CITEȘTE ȘI: CINE L-A TURNAT PE ȘEFUL ȘPĂGAR DIN POLIȚA ARGEȘ? DECLARAȚII EXCLUSIVE ALE DENUNȚĂTORULUI!

 „În cazul în care clientul opta să achiziționeze marfa fără ca aceasta să fie însoțită de factură, deci în mod ilegal, agentul de vânzări făcea mențiunea prin intermediul aceluiași dispozitiv și transmitea la sediul firmei comanda clientului respectiv, cu mențiunea „CASH”. Folosindu-se de acest cod, personalul din cadrul compartimentului contabilitate (facturare) procesa comanda pentru acel client și lista o factură fiscală care nu era niciodată înregistrată în contabilitatea societății, dar care avea scopul de a însoți marfa pe timpul transportului, în cazul unui control. După livrarea mărfii către client, șoferul încasa pe loc contravaloarea mărfii, iar factura respectivă era distrusă sau adusă la sediul societății, tot aici depunându-se și sumele de bani, într-o cutie metalică destinată exclusiv pentru acest lucru”, se arată în dosar.

La începutul anului, judecătorii de la Tribunalul Argeș l-au condamnat pe Iulius Șpak, dar și pe directorul fabricii de mezeluri, la șapte ani de închisoare cu executare. Ulterior, cei doi au plătit prejudiciul și au declarat apel sentinței magistraților argeșeni. Dosarul a ajuns pe masa forului superior, iar în această dimineață judecătorii au constatat că prejudiciul a fost achitat și au dispus încetarea procesului penal pe numele celor doi.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de inculpaţii ŞPAK IULIUS-DINU şi IORDACHE ADRIAN, împotriva sentinţei penale nr. 14 din data de 13 ianuarie 2023, pronunţată de Tribunalul Argeş – Secţia penală, în dosarul nr. 5450/109/2020. Desfiinţează în parte sentinţa penală şi, rejudecând: Înlătură condamnările de câte 7 ani închisoare aplicate inculpaţilor Şpak Iulius-Dinu şi Iordache Adrian pentru comiterea în formă continuată a infracţiunilor prev.de art. 9 alin. 1 lit.b şi alin.2 din Legea 241/2005, cu aplic.art.35 alin.1 Cod penal, şi respectiv art.48 alin.1 Cod penal rap.la art.9 alin. 1 lit.b şi alin.2 din Legea 241/2005, cu aplic.art.35 alin.1 Cod penal, cât şi pedepsele complementare şi accesorii aferente.

În baza art.16 alin.1 lit.h Cod procedură penală rap.la art.17 alin.2 Cod procedură penală combinat cu art.10 alin.11 teza finală din Legea nr.241/2005, dispune încetarea procesului penal faţă de inculpaţii Şpak Iulius-Dinu şi Iordache Adrian pentru comiterea faptelor prev.de art. 9 alin. 1 lit.b şi alin.2 din Legea 241/2005, cu aplic.art.35 alin.1 Cod penal, şi respectiv art.48 alin.1 Cod penal rap.la art.9 alin. 1 lit.b şi alin.2 din Legea 241/2005, cu aplic.art.35 alin.1 Cod penal. Înlătură dispoziţia de obligare a inculpaţilor la plata prejudiciului către Statul Român şi constată achitat în totalitate prejudiciul de 479.332,80 lei, plus 20% din acesta, respectiv 95.867 lei şi accesoriile aferente prejudiciului, în cuantum de 236.093 lei. Ridică măsurile asigurătorii a sechestrului aplicate prin ordonanţa nr.1073/P/2017 din 28.02.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, şi înlătură măsurile asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Şpak Iulius-Dinu şi Iordache Adrian. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpaţi în cuantum de 1000 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei.. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 octombrie 2023 la Curtea de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei” se arată în decizia magistraților.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs