Proiect în Parlament – Facturile românilor la energie electrică se SCHIMBĂ RADICAL

Doi deputați de la PSD și ALDE au depus un proiect, la Senat, care obligă furnizorul de energie electrică să citească lunar contorul pentru clienții casnici. Aleșii motivează proiectul prin faptul că facturile la curent au devenit prea costisitoare pentru populație, în special pentru pensionari, scrie Mediafax.

Inițiativa, înregistrată la Senat pe 16 octombrie, în procedură de urgență, propune modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

„Furnizorul trebuie să asigure citirea lunară a contorului pentru clienții casnici, să pună la dispoziția acestora mai multe modalități de plată a energiei furnizate și să permită să furnizeze pentru oricare dintre acestea”, precizează aleșii în proiectul prin care vor modificarea articolului 57, alin. (2), al Legii.
Distribuie prietenilor

În forma în vigoare a Legii, articolul 57, alin. (2) prevede că „furnizorul trebuie să pună la dispoziția clienților casnici mai multe modalități de plată a energiei furnizate și să permită acestora să opteze pentru oricare dintre acestea”.

Deputații PSD și ALDE care au inițiat proiectul susțin că măsura este necesară deoarece facturile de curent emise de furnizorii de energie electrică au început să fie prea costisitoare pentru cetățeni, în special pentru pensionari.

„Facturile de electricitate emise de furnizorii din domeniu pentru clienții casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora. Prin emiterea facturilor estimative de către furnizori și prin obligativitatea plății acestora, foarte mulți clienți casnici, din care majoritatea pensionari, au devenit creditorii furnizorilor. Mai clar spus, în cazul emiterii facturii estimative, în care indexul evaluat este mai mic decât cel de pe contor, clientul casnic este obligat prin lege să plătească factura, astfel acestuia i se reziliază contractul și este debranșat de la electricitate”, precizează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PSD Neculai Iftimie și deputatul ALDE Florică Ică Calotă și depus la Senat, prim for sesizat, decizională pentru inițiativa legislativă fiind Camera Deputaților.