prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Unic în lume! Cea mai veche icoană din România are două fețe!

Cea mai veche icoană din țara noastră a fost pictată în Israel și a ajuns pe meleagurile noastre jurul anului 140. La origine este o replică a unei icoane faimoase: cea a Maicii Domnului, de la Lida și a fost pictată  în anul 35 dH. Icoana, păstrată acum în România, la mănăstirea Neamţ, are două feţe, pe verso fiind pictat Sfântul Gheorghe.

Deşi pare greu de crezut, cea mai veche icoană de pe teritoriul României a fost pictată în Israel, în Lida, în prezent orașul  Lodd, un oraş cu peste 60.000 de locuitori aflat la circa 15 km de Tel-Aviv, acum nu mai puţin 1.354 de ani.

De mai bine de şase secole, icoana – care o înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus – se află în România, după ce, aproape 1.000 de ani, a avut o poveste extrem de complicată şi pe alocuri dramatică.

Aflată acum la mănăstirea Neamţ, pictura ar fi fost comandată, cel puţin aşa se afirmă într-un document vechi de peste 600 de ani, care însoţeşte preţiosul artefact, de către Sfântul Gherman, în anul 665.

În fapt era la origine o copie a icoanei Maicii Domnului care se afla în Lida încă din anul 35 dH. Interesant este că avem de-a face cu o icoană rară care, spre deosebire de originalul după care a fost reprodusă, are două feţe. Pe spatele ei este zugrăvit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a născut chiar în Lida.

În ceea ce priveşte motivul pentru care a fost pictat şi reversul, există două teorii. Prima şi cea mai credibilă ar fi aceea că pictorul a vrut să-l omagieze astfel pe celebrul localnic, iar cea de-a doua ar fi aceea că pentru a o picta pe Maica Domnului s-ar fi folosit o icoană mai veche, degradată într-o inundaţie, a Sfântului Gheorghe, după care şi faţa originală ar fi fost refăcută.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs