Zile libere pentru acești angajați! Află în ce condiții!
Un nou proiect de lege propus de Ministerul Muncii prevede modificarea Codului Muncii, introducând dreptul angajaților care sunt victime ale violenței sau hărțuirii la locul de muncă să beneficieze de zile libere plătite, în cazul în care viața sau siguranța lor sunt puse în pericol și nu au posibilitatea de a lucra de la distanță.
Citește și: Se dă startul construirii unei noi autostrăzi în România! Vești bune pentru toți șoferii!
Conform proiectului, se introduce articolul 266/1, care permite angajaților expuși riscului de agresiune sau hărțuire să își modifice temporar locul sau tipul de muncă, cu acordul lor și în funcție de pregătirea profesională, astfel încât să fie asigurate condiții de siguranță și sănătate la locul de muncă.
Dacă nu este posibilă adaptarea condițiilor de muncă sau telemunca, angajatorul va fi obligat să acorde zile libere plătite salariaților afectați. Refuzul de a respecta aceste prevederi ar putea atrage amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Inspecția Muncii va fi instituția responsabilă de monitorizarea și aplicarea noilor reglementări.
Potrivit proiectului, violența și hărțuirea la locul de muncă includ comportamente sau amenințări, fie izolate, fie repetate, care afectează demnitatea unei persoane, creează un mediu intimidant, ostil, umilitor sau ofensator ori cauzează prejudicii fizice, psihologice, sexuale sau economice.
Aceste situații pot apărea în diverse contexte legate de muncă, inclusiv:
Prin aceste modificări, legislația muncii își propune să protejeze mai bine angajații și să combată fenomenul violenței și hărțuirii la locul de muncă.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp