prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Senatorul Dănuț Bica – semnal de alarmă în cazul Vămii Pitești: „Se deteriorează într-un ritm rapid!”

De 11 ani, documentația pentru reabilitarea sediului Biroului Vamal Argeș este plimbată între mai multe instituții și proiectant, timp în care clădirile se degradează continuu. În consecință, senatorul PNL de Argeș Dănuț Bica i-a solicitat Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, un răspuns concret cu privire la stadiul implementării proiectului de reabilitare a acestui important obiectiv.

„Sediul Biroului Vamal de Interior Argeș, amplasat la cea mai importantă poartă de intrare în municipiul Pitești, cea dinspre Autostrada A1, se află în continuare într-o stare deplorabilă, cu aspect inestetic, având gresia care plachează scările și fațada desprinsă în foarte multe locuri, cabluri atârnate, iar terenul aferent este neîngrijit, fiind parțial acoperit cu gunoaie și vegetație sălbatică, crescută în dezordine. Totodată, vibrațiile produse de traficul greu de marfă, destul de intens în zonă, precum și un eventual cutremur de magnitudine ridicată, reprezintă pericole reale pentru imobilul ce se deteriorează într-un ritm rapid, provocând îngrijorare și disconfort în rândul salariaților și clienților instituției” a declarat senatorul Dănuț Bica.

„Starea avansată de degradare în care se găsește sediul Biroului Vamal de Interior Argeș este cunoscută de mulți ani”

„Starea avansată de degradare în care se găsește sediul Biroului Vamal de Interior Argeș este cunoscută de mulți ani, însă aceasta a fost adusă în atenția opiniei publice din întreaga țară în luna ianuarie 2022, când mai multe posturi naționale de televiziune au prezentat condițiile inadmisibile în care trebuie să lucreze personalul și să aștepte conducătorii camioanelor cu marfă. Astfel, deși este un birou vamal extrem de aglomerat, prin care trec și așteapă deseori ore în șir un număr mare de oameni, la dispoziția acestora nu exista la momentul respectiv niciun punct sanitar funcțional, iar angajații îi invitau pe cei care aveau nevoie de toaletă să meargă în spatele unei clădiri, zonă în care, conform imaginilor pezentate, mizeria era de nedescris” a adăugat senatorul liberal.

Cu toate că, începând din anul 2017, parlamentarul Dănuț Bica a atras atenția în  mod repetat miniștrilor de resort, prin întrebări transmise de la tribunele Camerei Deputaților sau Senatului, cu privire la aceasta situație, rezolvarea problemei s-a blocat în hățișul birocratic. În răspunsurile formulate la aceste întrebări se regăsesc doar informații referitoare la extrem de lenta parcurgere a etapelor necesare elaborării, revizuirii, completării, modificării și avizării documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții ,,Reabilitarea termică și reparații capitale la sediul Biroului Vamal de Interior Argeș”, care este plimbată de peste 11 ani între Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești și proiectant, timp în care clădirile ce fac obiectul acestui proiect continuă să se deterioreze.

Drept urmare, senatorul Dănuț Bica a solicitat din nou să i se comunice de către Marcel Boloș, ministrul Finanelor, care este specificul ce se vor realiza la Biroul Vamal Argeș, care este termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor, care este stadiul actual al investiției și care sunt motivele pentru care demararea lucrărilor de reabilitare bate pasul pe loc de aproape 11 ani.

Lucrările sunt programate pentru semestrul II al anului acesta

Într-un răspuns la Ministerului Finațelor la întrebările adresate de către senatorul Dănuț Bica, se arată că sediul Biroului Vamal Argeș a fost preluat în administrarea Autorității Vamale Române din semestrul II al anului 2022, iar pe parcursul anului 2023 au fost transmise propuneri de investiții, printre care se regăsește și reabilitarea Vămii Argeș.

„Imediat după preluarea în administrare a imobilelor aparținând ANAF, Autoritatea Vamală Română a luat în evidență necesitatea realizării lucrărilor de intervenții pentru Biroul Vamal de Interior Argeș. Ulterior, pe parcursul anului 2023, Autoritatea Vamală Română a transmis către Ministerul Finanțelor propuneri privind asigurarea surselor de finanțare pentru proiectele de investiții aferente anului 2024, acestea fiind aprobate în data de 17 ianuarie 2024. În Programul de Investiții Publice pe anul 2024, creditele de angajament pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea Biroului Vamal de Interior Argeș” sunt prevăzute în trimestrul II. Pentru realizarea acestuia, Autoritatea Vamală Română, are în vedere lucrări de reabilitare, anvelopare măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirii administrative și anexelor, precum și reabilitarea rețelelor de utilități aflate în incinta biroului vamal (rețea alimentare apă, rețea canalizare, rețea electrică, rețea termică)” se arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs