prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Instrumentele de plată digitală preferate în România, utilizate în mod frecvent în mediul online

Banii reprezintă modalitatea de plată pentru diverse activități, precum recompensarea prestării unor servicii, achiziționarea unor produse, răsplata muncii prestate de o persoană și pentru alte obligații. La începuturile existenței sale, prima metodă de plată a fost trocul, despre care există mențiuni din urmă cu 6000 de ani. Ulterior, în anul 700 î.Hr, au apărut primele monede, iar în anul 1020, primele bacnote.

Mai târziu, de-a lungul timpului, atât banii, cât și metodele de plată s-au diversificat, de la plata cu monede fiat trecându-se la plata cu cardul, iar din 1998, la plata prin intermediul portofelelor digitale. În 2009 a apărut prima alternativă la moneda tradițională fiat, criptomoneda Bitcoin.  Plățile digitale au devenit rapid preferatele oamenilor din întreaga lume datorită rapidității, siguranței și confidențialității tranzacțiilor.

România se numără printre statele care s-au adaptat acestui trend în materie de plăți, instrumentele de plată digitale fiind folosite într-o varietate de domenii. De la shopping online și plata pentru servicii și până la alimentarea conturilor de la jocurile pe platformele iGaming, românii folosesc opțiuni de plată digitală. De exemplu, în domeniul jocurilor de noroc online au apărut site-uri care folosesc anumite metode de plată, precum cazinouri care acceptă TopPay.

Conform Statista, piața globală a plăților digitale valorează 11.53 trilioane de dolari în 2024. Țara noastră a făcut pași repezi către folosirea instrumentelor digitale de plată, motiv pentru care, conform aceleași surse, valoarea pieței locale în 2024 va fi de 13.84 miliarde de dolari, cu o proiecție pozitivă de creștere de până la 19.02 miliarde de dolari în următorii 5 ani. Oare care sunt soluțiile de plată preferate de români atunci când vine vorba de instrumente digitale?

România preferă metodele digitale de plată la fel de mult ca în restul Europei?

Chiar dacă, în ultimii ani, în țara noastră s-au înregistrat progrese uimitoare în ceea ce privește acceptarea și folosirea opțiunilor de plată alternative la numerar, în 2024, punctajul României conform Indicelui Plăților Digitale este de 70 dintr-un total de 100. Valoare care ne poziționează la nivel de stat drept ultimul la nivel european cu șase puncte sub nivelul următoarei țări, Ungaria, care are 76 și cu nouă puncte sub punctajul antepenultimei clasate, Croația, cu 79 de puncte.

Cum preferă românii să plătească în 2024 – topul celor mai populare modalități de plată folosite în mediul digital

Plata cu cardul se poziționează pe primul loc în clasamentul preferințelor românilor care utilizează instrumente de plată digitală, Mastercard și Visa întrunind 66% din preferințele românilor. De asemenea, românii folosesc și alte carduri, precum American Express, dar procentul acestora este de numai 3%. PayU, un portal de plăți online la nivel local a atras 9% din totalul plăților digitale pe plan intern.

Plata cu portofelele electronice reprezintă 28% din preferințelor utilizatorilor români, cele mai apreciate instrumente din această categorie fiind PayPal, Neteller sau Skrill. La nivel global, plata cu portofelele digitale reprezintă 50% din total tranzacțiilor financiare, cu operațiuni financare de 3.1 trilioane de dolari.

Românii preferă în ultimii ani și plata prin intermediul aplicațiilor mobile, procentul acestora fiind de 8% din totalul plăților. Voucherele și cardurile virtuale sunt folosite de un procent de 7% dintre români, iar plata cu cartele valorice Paysafecard reprezintă 3% din preferințele localnicilor. În continuare, în România se preferă plata în numerar, 49% dintre localnici plătind direct la ridicarea sau furnizarea produselor.

Transferul bancar reprezintă numai 12% din valoarea tranzacțiilor din ultimii ani. Românii au început să folosească și monedele electronice la plățile pe care le efectuează online, procentul de utilizare fiind de 2%. În condițiile în care autoritățile din România au adoptat măsuri fiscale de limitare a plăților în numerar și de creștere a plăților digitale, instrumentele din această ultimă categorie vor deveni din ce în ce mai utilizate pe plan intern.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs