De Paște, uimește-ți familia cu cel mai pufos și delicios cozonac! Rețeta din caietul bunicii

Se apropie sărbătorile și aromele dulci încep să ne îmbie simțurile. În această perioadă plină de tradiții și bucurii, cozonacul reprezintă unul dintre simbolurile nelipsite de pe mesele românilor. Iată ce trebuie să faci ca să obții cozonacul perfect!

CITEȘTE ȘI: PESTE 500 DE MUNCITORI ȘI 270 UTILAJE PE CEA MAI AȘTEPTATĂ AUTOSTRADĂ DIN ROMÂNIA! ÎN TOAMNĂ VA FI GATA!

Secretele unui cozonac gustos, pufos și aromat

Cozonaci ca bunicile noastre parcă nu face nici o cofetărie. Aşa că am scos din caietul cu reţete una de cozonac îndesat şi dulce ca în anii copilăriei.

Ingrediente: 1 kg făină, 7 ouă, 70 gr drojdie, 500 ml lapte, 125 ml ulei, 125 g unt, esență de vanilie, esență de rom, după gust, coaja rasă de la o lămâie, cacao, 200 gr nucă, stafide, rahat.

Înainte de a te apuca de „cozonăcit”, este bine să încălzeşti bucătăria şi să laşi toate ingredientele să ajungă la temperatura camerei. Poţi să dai deja drumul la cuptor, ca să se încingă. Iar apoi treci la treabă.

Se pune laptele pe foc, se dizolvă în el zahărul, esenţa de vanilie, cea de rom şi coaja de lămâie.

Drojdia se freacă cu o linguriță de zahăr până se omogenizează, se amestecă totul cu o lingură de făină. Maiaua se lasă la dospit până își dublează volumul.

Se încălzeşte uleiul şi se topeşte untul, apoi se iau de pe foc. Se iau 6 ouă și se separă gălbenuşurile de albuşuri. Se presară o linguriță de sare peste gălbenușuri, ca să se îngălbenească și mai mult.

Se pune făina în vasul în care frămânți aluatul, iar când s-a dospit maiaua o așezi în mijlocul făinii şi amesteci, adăugând câte puţin lapte cald cât să poți băga degetul în el, până se omogenizează.

Adaugi apoi cele 6 gălbenușuri și amesteci în continuare, până când coca este omogenă. Acum poți să adaugi uleiul călduț și untul topit și frămanți până nu se mai lipește coca de mână și apar „bășicuțe” în aluat, semn că maiaua a început să lucreze.

Când este totul gata, acoperi vasul cu un prosop și lași să crească până își dublează volumul.

Între timp poți pregăti umplutura. Baţi albusurile spumă, pui zahăr și cacao după gust, nuca pisată și stafidele sau rahatul.

Când coca de cozonac și-a dublat volumul, împarți compoziția în două, dacă ai tăvi mai mari, sau în trei dacă ai tăvi mai micuțe. Se unge totul cu ou bătut și se pune la copt la foc potrivit, 50-60 minute.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.